IN MEMORIAM

August Horch, utemeljitelj tvrtki Horch i Audi, umro 3. veljače 1951.

Foto: Audi MediaCenter

August Horch, rođen 12. listopada 1868. u Winningenu na zapadu Njemačke, jedan je od velikih pionira njemačke i europske autoindustrije

Nakon rada u brodogradnji zaposlio ga je Carl Benz te se August Horch zaljubio u novo prijevozno sredstvo, automobil. Već je krajem 1899. osnovao vlastitu tvrtku August Horch & Cie, a prvi automobil Horch proizveden je 1901.

Nakon nesuglasica s poslovnim partnerima osam godina kasnije otjeran je iz tvrtke August Horch & Cie te je u istom gradu (Zwickau u Saskoj, kamo je proizvodnja premještena 1904.) osnovao Horch Automobil-Werke GmbH i faktički nastavio prodavati automobile pod vlastitim imenom.

To se nimalo nije svidjelo Horchovim bivšim poslovnim partnerima, koji su digli tužbu i dobili parnicu, pa je on sudski izgubio pravo proizvodnje automobila pod vlastitim imenom i morao je smisliti novo ime za novu tvrtku.

Sastao se s poslovnim suradnicima, braćom Fikentscher, kako bi smislili ime. Ondje je bio i sin Franza Fikentschera, koji je učio latinski za školu i u jednom trenutku predložio da prezime Horch prevedu na latinski. Na hrvatskom bi se tvrtka Horch nazvala Slušaj, a latinski je to glasilo Audi.

Ime se svima svidjelo i tvrtka Audi Automobilwerke GmbH je službeno registrirana 16. srpnja 1909. Kako bi dodatno zaštitio novi brend, poučen negativnim iskustvom, 25. kolovoza 1910. službeno je registrirao ime i logo Audi.

Obje se tvrtke, Horch i Audi, 1932., s tvrtkama DKW i Wanderer, ujedinjuju u koncern Auto Union, koji postaje drugi po veličini njemački proizvođač, sa 61.022 proizvedenih automobila u 1937.

August Horch, utemeljitelj tvrtki Horch i Audi, umro je 3. veljače 1951.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo