NA DANAŠNJI DAN

16. lipnja 1917. rođen Aurelio Lampredi, slavni talijanski konstruktor motora

Aurelio Lampredi rođen je 16. lipnja 1917. u Livornu, lučkom gradu na obali Ligurskog mora, koji je svijetu dao niz znamenitih umjetnika

Na slici: Aurelio Lampredi i njegov V12 motor na salonu automobila u Torinu 1951

Ne podcjenjujemo značaj Amedea Modiglianija za razvoj slikarstva, no ipak umjetnost u kojoj je Livorno prijestolnica svijeta jest umjetnost konstruiranja fantastičnih automobilskih motora: iz tog je grada Giotto Bizzarrini, tvorac legendarnog motora Lamborghini V12 i konstruktor još nekoliko ne baš posve nezanimljivih automobila, od onih koji su nosili njegovo ime do modela Ferrari 250 GTO.

A u Livornu je rođen (gdje će 1989. i umrijeti) i Aurelio Lampredi, jedan od najvećih, ako ne i najveći majstor razvoja motora, koji je nakon studija u Švicarskoj predratne dane proveo radeći za tvrtke Piaggio i Isotta Fraschini, a nakon II. svjetskog rata ušao u legendu radovima za Ferrari i Fiat.

Ferrari je u ranim danima paralelno razvijao dva posve različita V12 motora, jedan malolitražni, kojeg je razvio Gioacchino Colombo, i jedan veći, kojeg je kreirao Lampredi. Kada se pokazalo da je Lampredijev motor uspješniji na trkaćim stazama, Colombo je napustio Maranello (premda će inačice njegovog motora, ne i bez Lampredijevih dorada, pokretati većinu klasičnih cestovnih modela Ferrari).

Motori s 4, 6 i 12 cilindara Lampredijeve konstrukcije donosili su pobjede u raznim tipovima natjecanja, no nakon svađe s Enzom oko eksperimentalnog dvocilindričnog motora, konstruktor je prešao u Fiat.

Ondje je razvio neke od najznačajnijih cestovnih motora uopće, a najpoznatiji je onaj s dvije bregaste osovine, koji je debitirao u modelu Fiat 124 Coupe 1966. i ostao u produkciji više od 30 godina, pokrećući legendarne automobile poput Lancia 037 i Lancia Delte Integrale.

Automobili pogonjeni ovim motorom osvojili su čak deset momčadskih naslova u Svjetskom reli prvenstvu, a kod onih iz 1970-ih, koje je osvajao model Fiat 131 Abarth vrijedi spomenuti kako je Lampredi u to vrijeme bio i prvi čovjek tvrtke Abarth.

Aurelio Lampredi, slavni talijanski konstruktor motora, umro je 1. lipnja 1989.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo