NA DANAŠNJI DAN

Auto Union AG iz Chemnitza 17. kolovoza 1948. izbrisan iz trgovačkog registra

Temeljem ratnih reparacija konfiscirana je imovina tvrtke Auto Union te sve od vrijednosti prevezeno u SSSR. U pogonimau Chemnitzu počela je proizvodnja pod novim nazivom IFA

DKW, Horch, Audi i Wanderer su se udružili u Auto Union 1932., a četiri godine kasnije i službeno su objedinjeni u tvrtku sa sjedištem u Chemnitzu.

Po završetku II. svjetskog rata taj se grad našao u sovjetskoj okupacijskoj zoni, iz koje će kasnije nastati DDR, baš kao i Zwickau, u kojem su bili smješteni glavni proizvodni kapaciteti.

Ubrzo je, temeljem ratnih reparacija konfiscirana imovina tvrtke te je sve od vrijednosti prevezeno u SSSR. Tako smo izgubili većinu trkaćih bolida Auto Union iz 1930-ih, no i štošta drugo.

U pogonima tvrtke počela je proizvodnja pod novim nazivom IFA, a trag Auto Uniona i formalno je izbrisan kada je korporacija izbrisana iz trgovačkog registra.

 

No, upravo je to brisanje pravno omogućilo zapadnom odjeljku nekadašnje tvrtke da se već do kraja 1940-ih upiše u trgovački registar kao nova tvrtka sa sjedištem u Ingolstadtu.

Iz novog Auto Uniona je nastao današnji Audi, koji je povratak u premium segment najavio 1968., modelom Audi 100, serije C1 i velika tradicija ipak je nastavljena.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin