NA DANAŠNJI DAN

Automatska cestovna rasvjeta prvi put ugrađena 2. ožujka 1949., u američkom New Milfordu

Foto: lamplightdecorativelighting.com

Connecticut Light and Power Company je prije 72 godine javnu rasvjetu na prometnicama opremio elektroničkim uređajima s fotoelektričnim ćelijama (senzorima), koji su ih u sumrak palili – rođena je automatska cestovna rasvjeta

Koliko je II. svjetski rat, uz nevolje, razaranja i zločine, doprinio razvoja čovječanstva i ubrzao razvoj tehnologije (radari, elektronika,  bežična televizija, revolucija u avijaciji, raketna tehnologija…), pokazalo se 2. ožujka 1949.

Na temelju sustava razvijenih za automatsko paljenje rasvjete na uzletno-sletnim stazama nosača zrakoplova i aerodroma, koji su se počeli koristiti krajem 1943., Connecticut Light and Power Company je 2. ožujka 1949., u gradu New Milford, eksperimentalno pustio u rad automatsku cestovnu rasvjetu, koja se u sumrak sama palila.

Riječ je o sustavu opremljenom elektroničnim uređajem za uključivanje, na temelju signala fotoelektričnih ćelija (senzora), za mjerenje intenziteta svjetla. Pokazao se učinkovitim i korisnim te se ubrzo počeo koristiti i u ostalim američkim gradovima te širom svijeta.

New Milford je grad od oko 30.000 stanovnika, u južnoj američkoj saveznoj državi Connecticut, okrugu Litchfield County, Connecticut, utemeljen 1712

Autor