NA DANAŠNJI DAN

Ayrton Senna 11. travnja 1993. odvezao najpoznatiji prvi krug u povijesti utrka

Instituo Ayrton Senna, Wikimedia Commons

VN Europe, održana na britanskoj stazi Donington Park 1993., imala bi posebno mjesto u srcima entuzijasta čak i da utrka sama po sebi nije bila posebna…

Riječ je o legendarnom mjestu, gdje su prije rata pobjeđivali bolidi Auto Union, koje su vozili legendarni Bernd Rosemeyer i Tazio Nuvolari, a kad je staza počela propadati kupio je Tom Wheatcroft

Ovaj je entuzijast gledao predratne utrke ondje, a kasnije je investirao vlastiti kapital, vratio stazi stari sjaj, usput skupivši najznačajniju kolekciju povijesnih trkaćih automobila na svijetu, izloženih na muzeju u sklopu staze.

Dolazak Formule 1 bio je na neki način ostvarenje životnog sna Wheatcrofta, ali i izraz poštovanja trkaće zajednice prema ovom iznimnom entuzijastu. Utrku je, tu jednu, dobio, no mnogi su opravdano sumnjali kako staza baš i nije posve podesna za Formulu 1, odnosno da je dolazak najbržeg cirkusa onamo samo znak pažnje prema Wheatcroftu.

Od utrke i staze uistinu nitko nije imao velika očekivanja. Prije početka, u televizijskom prijenosu, James Hunt je rekao: ‘Zabrinut sam, jer će ova staza biti gora nego Monte Carlo. Nitko neće moći pretjecati.’ Na uskoj stazi, po kiši, Senna je u prvom krugu sa šestog mjesta došao na prvo i stekao 2,5 sekunde prednosti, u nekonkurentnom automobilu. Redom su padali Mario Andretti, Michael Schumacher, Karl Wendlinger, Damon Hill i Alain Prost.

Kada je nakon utrke Alain Prost prigovorio na vremenske uvjete, kišu, blato… Ayrton Senna je samo lakonski odgovorio ‘Pa… nisam imao nikakvih problema…’ Utrku je obilježilo smjenjivanje suhih i kišnih dijelova, mnogostruki ulasci u boks, a na kraju je samo drugoplasirani Damon Hill završio u istom krugu s nezaustavljivim Sennom.

U ponedjeljak ujutro Emerson Fittipaldi, dvostruki svjetski prvak, nazvao je Ayrtona samo kako bi mu rekao da je to najbolji krug neke Velike nagrade koji je ikada vidio. I mnogi su drugi tog mišljenja – ako smo ikada vidjeli savršenstvo u vožnji na djelu to su ostvarili Juan Manuel Fangio u zadnjem krugu Nürburgringa 1957. i Ayrton Senna tog kišnog travanjskog poslijepodneva.

No postoje i mišljenja po kojima je najimpresivniji prvi krug zapravo odvezao tada mladi Rubens Barrichello, koji je u ne baš jako konkurentnom Jordanu pretjecao čak i više od sunarodnjaka i s dvanaestog se mjesta probio čak na četvrto.

Umijeće koje je Ayrton Senna pokazao 11. travnja 1993. ne VN Europe, na stazi Donington Park, pogledajte OVDJE.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo