NA DANAŠNJI DAN

Ayrton Senna 29. rujna 1981. objavio je da prestaje voziti utrke u Brazilu

Instituo Ayrton Senna, Wikimedia Commons

Usprkos protivljenju obitelji, Ayrton Senna je 1981. odlučio okušati sreću u Europi i već u prvoj sezoni osvojio naslov britanskog prvaka u Formuli Ford do 1600 ccm

Od samih je početaka bilo kristalno jasno da je mali Ayrton Senna da Silva vrlo nadaren za vožnju utrka, što su sjajni rezultati u kartingu potvrđivali. Usprkos protivljenju obitelji, Brazilac je 1981. odlučio okušati sreću u Europi i već u prvoj sezoni osvojio naslov britanskog prvaka u Formuli Ford do 1600 ccm.

Ipak, ukupna slika nije bila ružičasta: mladić je bio pod snažnim pritiskom obitelji, koja je željela da prestane riskirati život utrkujući se, novaca za financiranje daljnje karijere nije imao, razdvojenost od najdražih i boravak na drugom kontinentu teško su mu padali, a i ocu je trebala pomoć na farmi.

Zdvojni je Ayrton u tim okolnostima donio jedinu logičnu odluku i objavio kako prekida s vožnjom utrka i vraća se u rodni Brazil. Ipak, prije polijetanja prekooceanskog zrakoplova, dobio je ponudu za plaćeni nastup u Formuli Ford 2000 u sljedećoj sezoni. Na obiteljskom  imanju razmišljao je o tome kamo dalje sa životom, prelomio u sebi i donio odluku kako će se vratiti na Otok i okušati se u jačoj kategoriji. Ostatak priče znate.

Ono što, međutim, nitko od nas ne zna, a samo se nameće kada se prisjećamo ovog događaja, jest koliko je jedinstven ili učestao. Koliko se, Bruno će mi valjda oprostiti na izrazu, ‘novih Senna’, svake godine nađe na istom raskršću i odluči zaplivati niz struju, posvetiti porodici, školi ili nečemu trećem, ili naprosto odustanu zbog nemogućnosti financiranja daljnje karijere?

Uz današnje programe za razvoj mladih vozača poput čuvenog Red Bullovog, koji maltene bebama umjesto dude daju upravljač u ruke, vjerojatno su ovakva odustajanja ipak nešto rjeđa nego nekada, jer su klinci odmalena u žrvnju učenja profesionalizmu. No usprkos tome što je današnji grid Formule 1 posve sigurno u prosjeku najkvalitetniji i najisfiltriraniji u čitavoj povijesti tog sporta, teško je ne zapitati se koliko je još većih talenata svojom ili tuđom voljom moralo odustati na putu do vrha.

 

 

Autor

Preporučeni sadržaj