NA DANAŠNJI DAN

Beijing Benz, kineski proizvođač automobila Mercedes-Benz, nastao 8. kolovoza 2005.

Foto: Mercedes-Benz
-

Kineski proizvođač utemeljen 15. siječnja 1984. kao Beijing Jeep Corporation, 8. kolovoza 2005. se preorijentirao na modele s Trokrakom zvijezdom i postao Beijing Benz

Beijing Benz, punog naziva Beijing Benz Automotive Co Ltd, kineski je proizvođač automobila, u partnerstvu (joint venture) njemačke tvrtke Mercedes-Benz Group AG i kineske Beiqi. Smješten je u Pekingu (Beijing je kineski naziv za Peking).

Inicijalno, bila je to tvornica koja je u partnerstvu s tvrtkom American Motors, a potom Chrysler, proizvodila Jeep Cherokee. Mercedes-Benz je u priču ‘uletio’ zahvaljujući kratkotrajnom partnerstvu s tvrtkom Chrysler.

Nakon prestanka proizvodnje modela Jeep, u ponudi su Mercedes-Benz C-klase, E-klase i GLK, dok se ostali modeli s Trokrakom zvijezdom uvoze iz Njemačke. Prvi veliki jubilej, 1.000.000 proizvedenih automobila Mercedes-Benz, proslavili su 17.  studenoga 2016.

Na slici: Beijing Benz Automotive Co. Ltd. Peking (BBAC) proizvodi milijunti automobil s Trokrakom zvijezdom. S lijeva na desno: Peter Schabert, predsjednik i izvršni direktor BBAC-a, Hubertus Troska, član uprave Daimler AG odgovoran za Kinu, i Xu Heyi, predsjednik BAIC grupe na proslavi u Pekingu 17. studenoga 2016.

 

Autor