TEMELJ MERCEDES-BENZA

Benz & Cie., prvi proizvođač automobila, utemeljen 1. prosinca 1883.

Foto: Mercedes-Benz

Benz & Cie., jedan od temelja koncerna Mercedes-Benz Group AG, osnovan je prije 139 godina

Benz & Cie. u povijest ulazi 1886., prvim automobilom Benz Patent-Motorwagen, najveći uspjesi dolaze na trkaćim stazama, posebice s legendarnim Blitzen Benz iz 1909., a 1926. ujedinjuje se s tvrtkom Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) i stvara Mercedes-Benz, najvažniji automobilski brend…

Carl (Karl) Benz, jedan od dvojice očeva automobila (uz Gottlieba Daimlera), postao je imućan čovjek prvo zahvaljujući proizvodnji statičnih benzinskih motora, a potom i automobila.

I jedno i drugo proizvodila je tvrtka Benz & Cie. Rheinische Gasmotorenfabrik, utemeljena 1. listopada 1883. u njemačkom Mannheimu, koja je na današnji dan prije 136 godina patentirala (zaštitila) nazive ‘Benz & Cie.’ i ‘Benz’.

Povijesni je iskorak napravljen 29. siječnja 1886., kad Carl Benz patentira Benz Patent-Motorwagen, prvi automobil pokretan motorom s unutrašnjim izgaranjem u povijesti. Kupcima postaje dostupan već 1888.

Tijekom 1890-ih uspješni modeli Victoria i Velo pretvorili su tvrtku Benz & Cie. u najvećeg svjetskog proizvođača automobila, a do kraja 19. stoljeća proizveli su 1709 automobila.

Početak 20. stoljeća donosi krizu, Benz se nakon sukoba s drugim dioničarima povlači iz aktivne konstruktorske uloge, a tvrtka se s novim glavnim konstruktorom Hansom Nibelom okreće skupljim i luksuznijim cestovnim automobilima.

Najveći uspjesi dolaze na trkaćim stazama, posebice s legendarnim modelom Blitzen Benz iz 1909., a zanimljiv je i Tropfenwagen, aerodinamični bolid sa središnje smještenim motorom iz 1923.

Šire proizvodnju i na kamione, no stalne financijske poteškoće navode ih na udruživanje s najvećim konkurentom, Daimlerom, do kojeg dolazi 1926., kad nastaje Daimler-Benz.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo