SRETAN 92. ROĐENDAN

Bernie Ecclestone, najznačajnija osoba u povijesti Formule 1, rođen 28. listopada 1930.

Foto: Ryan Bayona, Wikimedia Commons

Bernie Ecclestone, rođen 28. listopada 1930. u selu South Elmham (istočna Engleska), više od tri desetljeća čeličnom je rukom vladao Oktanskim cirkusom, razvio ga u jedan od svjetski najvažnijih sportsko-medijskih brendova – i basnoslovno se obogatio…

Foto: Ryan Bayona, Wikimedia Commons

Uvijek odjeven u blještavo bijelu košulju one nijanse za koju mislite da je moguća samo u reklamama za deterdžente, Bernie je biznismen starog kova. Poslove je uvijek ugovarao direktno i smatrao ih zaključenim sa stiskom ruke. Radio je (i još uvijek radi) uvijek i stalno, od jutra do mraka, organski mrzeći godišnje odmore.

Do posljednjeg dana ponekad se moglo vidjeti Bernieja kako po ulasku u prostoriju poravnava sliku na zidu ili uzima komad selotejpa i nešto lijepi u boksu. Jer svijet Formule 1 bio je njegovo carstvo i ondje je sve moralo biti uredno, a svi koji su uz Bernieja bili su nagrađeni i dobili svoj dio kolača.

Sklonost da o svemu govori bez dlake na jeziku ono je što ga najčešće uvali u nevolju.

Kada je komentirajući izglede Danice Patrick za ulazak u F1 rekao kako bi po njegovom mišljenju žene trebale biti odjevene u bijelo, poput ostalih kućanskih aparata, navukao je bijes svih organizacija za ženska prava.

Mnogo je većih problema, međutim, imao kad je optužen za simpatiziranje Hitlera i fašizma. To je dodatno nezgodno s obzirom na to da je njegov glavni pobočnik u usponu na vrh Formule 1, Max Mosley, sin britanskog fašističkog vođe, a nije neznano ni da u svojoj kolekciji u Gstaadu.

Bernie uz trkaće automobile ima i kultni model Lancia Astura IV Cabriolet, u kojem je Mussolini vozio Hitlera tijekom njegovog posjeta Rimu. Jedan od dvadesetak najbogatijih ljudi u iznimno bogatoj zemlji, Bernie vladao je Formulom 1 željeznom rukom sve do početka 2017. Otada je u mirovini, no njegove se izjave i komentari i dalje pozorno prate.

No, postoji i njegova, nikad potpuno razjašnjena tamna strana

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo