IN MEMORIAM

Bill Milliken, američki konstruktor, trkač i teoretičar, umro 28. srpnja 2012.

Foto: Amazon

William F. Milliken Jr. rođen je 18. travnja 1911. u Old Townu u američkoj saveznoj državi Maine. Nakon diplome na glasovitom sveučilištu MIT posvetio se razvoju zrakoplovne tehnologije na sveučilištu Cornell…

Radio je uglavnom na zračnim tunelima i testnim letovima novih tipova zrakoplova, uključujući i nadzvučne, koji će utrti put prema svemiru, a značajan je kao otac analitičkih metoda dinamičkih parametara zrakoplova mjerenjem frekvencija.

Nakon II. svjetskog rata počeo se relaksirati od znanstvenog rada vozeći utrke, uglavnom za upravljačem predratnih modela Bugatti ili Miller. Jedan je od ljudi najzaslužnijih za početak utrkivanja na stazi Watkins Glen, gdje je jedan zavoj na kojem se spektakularno razbio čak i nazvan po njemu.

Utrkivao se i na drugim stazama, Sebring, Pike’s Peak…, a to ga je neminovno dovelo do interesa za znanstveno proučavanje stabilnosti automobila. Uz sponzorstvo koncerna General Motors razvio je odjel na Cornellu koji se bavio proučavanjem stabilnosti i dinamike automobila.

Iz ondašnjih su testova proizašle mnoge sigurnosne inovacije koje su našle put do serijskih automobila. Upravo se Millikenu pripisuju prvi sustavi varijabilnih podešavanja stabilnosti, a njegove su knjige nezaobilazna literatura za sve koje zanima ovo područje.

Radikalan je izraz njegovih istraživanja tzv. Camber Car, bolid s negativnim bočnim nagibom kotača, kojeg je do stote godine života sam demonstrirao na najznačajnijim skupovima oldtajmera.

Bill Milliken, američki konstruktor, trkač i teoretičar, umro je 28. srpnja 2012.

Autor

Preporučeni sadržaj