OVO NISTE ZNALI

Bizarno: Karl/Carl Benz (1844. – 1929.), ‘otac automobila’ s dva imena i dvije tvrtke

Rođen kao Karl, a potpisivao se kao Carl, proslavio se u suradnji s Daimlerom, sa sinom Eugenom osnovao i paralelno vodio konkurentsku tvrtku, koja je do 1924. proizvodila automobile, a potom čak do 2010. postojala kao dobavljač dijelova za autoindustriju…

Tekst: Dino Milić-Jakovlić   Foto: Daimler

Priča o “ocu prvog automobila” čini se stoput prežvakanom i dobro poznatom, no je li uistinu tako? Za početak, kako se gospodin Benz zapravo zvao? Na nekim mjestima naći ćete ga pod imenom Karl, a drugdje Carl. Odgovor je zapravo jednostavan, premda pomalo neočekivan: obje su inačice ispravne.

U rodnim knjigama u Mühlburgu zaveden je kao Karl Friedrich Michael Benz, no u mladosti sam se počinje predstavljati kao Carl Benz, u skladu s tada u Njemačkoj popularnim ‘francuskim’ načinom pisanja imena. Uostalom, tvornica automobila koju je osnovao 1906. zvala se C. Benz Söhne, potvrđujući izmijenjeni inicijal…

Hm, čekajte malo? Zar ne bi trebala biti nešto starija i drukčije se zvati? Zbilja, tvrtka Benz & Cie. Rheinische Gasmotorenfabrik radila je još od 1883., no nakon svađe s ostatkom upravnog odbora zbog angažiranja francuskog konstruktora Mariusa Barbaroua Benz se povukao iz operative, zadržavajući mjesto u upravnom odboru sve do ujedinjenja s Daimlerom 1926., a u zajedničkoj tvrtki Daimler-Benz do smrti 1929.

No sa sinom Eugenom osnovao je i paralelno vodio konkurentsku tvrtku, koja je do 1924. proizvodila automobile, a potom čak do 2010. postojala kao dobavljač dijelova za autoindustriju! No, vratimo se imenu: Daimler AG 2007. izbacio je ime Benz iz imena korporacije, ali službeno preferiraju ime pisano s C. No vi možete pisati kako hoćete.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo