NA DANAŠNJI DAN

7. ožujka 1916. osnovan Bayerische Flugzeugwerke AG, iz kojeg je nastao Bayerische Motoren Werke (BMW)

Foto: BMW

Slavna bavarska tvrtka BMW korijene vuče iz tvrtke za proizvodnju zrakoplovnih motora BFW, utemeljene prije 107 godina

Karl Rapp i Gustav Otto su 1916. vlastite proizvodne tvrtke spojili u Bayerische Flugzeugwerke AG (Bavarski zrakoplovni pogon), skraćeno BFW, proizvođača zrakoplovnih motora, koji se ubrzo preimenuje u Bayerische Motoren Werke (Bavarska tvornica motora), skraćeno BMW. U tvornici u Eisenachu 1923. će proizvesti prvi motocikl BMW R32, a 1929. i prvi automobil, BMW Dixi.

BMW-ov tim inženjera progresivno je razvio svoje automobile od malih do luksuznih s rednih šest cilindara i 1936. započeo proizvodnju sportskog modela BMW 328. Motori zrakoplova, motocikli i automobili bit će glavni proizvodi BMW-a do II. svjetskog rata. Tijekom rata, protivno želji svog direktora Franza Josefa Poppa, BMW se koncentrirao na proizvodnju zrakoplovnih motora, s motociklima za Wehrmacht (posebice s prikolicom) kao sporednom linijom, a proizvodnja automobila je obustavljena.

Nakon rata BMW je do 1948. preživio izrađujući lonce, tave i bicikle, kada je ponovno pokrenuo proizvodnju motocikala. U međuvremenu, tvornica BMW u Eisenachu pala je u sovjetsku okupacijsku zonu i Sovjeti su tamo pokrenuli proizvodnju predratnih BMW motocikala i automobila. To se nastavilo sve do 1955., nakon čega su se koncentrirali na automobile temeljene na predratnim DKW konstrukcijama, Wartburg i Trabant.

BMW je počeo proizvoditi automobile u Bavarskoj 1952., luksuznom limuzinom BMW 501. Prodaja luksuznih modela bila je premala da bi bila profitabilna, pa je BMW to dopunio proizvodnjom mikroautomobila BMW Isetta po licenci talijanske tvrtke Iso. Zbog slabe prodaja luksuznih automobila i male zarade na mikroautomobila uprava je razmatrala prodaju poslovanja tvrtki Daimler-Benz.

Srećom, Herbert Quandt je bio uvjeren da BMW ima automobilsku budućnost te je kupio kontrolni paket dionica. Quandtova investicija, s profitom od modela BMW 700, omogućila je razvoj uspješnih serija BMW New Class i BMW New Six. Ti novi modeli, s kupnjom tvrtke Hans Glas GmbH, dali su BMW-u sigurnu osnovu za širenje.

BMW je ojačao, na kraju kupio Rover Group (od koje je samo zadržao profitabilni brend Mini) te 2003. i kultnu britansku tvrtku Rolls-Royce.

 Logo tvrtke BFW

Autor

Preporučeni sadržaj