SLAVNI ZLOČINAČKI LJUBAVNI PAR

Bonnie Parker i Clyde Barrow, 23. svibnja 1934., pod kišom policijskih metaka, završili odmetnički put

FBI je locirao zloglasni odmetničko-ljubavni par, Bonnie i Clyde, te su pred zoru, 23. svibnja 1934., kod mjesta Sailes, u zabačenom dijelu Louisiane, lokalni policajci postavili zasjedu…

Na ukradeni Ford V-8 Deluxe, koji je jurio 140 km/h, bez upozorenja su otvorili paljbu. Bila je to klasična policijska zasjeda. FBI nije želio prljati ruke, posao je prepustio lokalnim policajcima iz Louisiane i Teksasa, koji su odmah, bez pokušaja upozorenja ili nagovora na predaju, počeli pucati.

Već i broj rupa od metaka na vratima Forda, danas izloženog u casinu u Las Vegasu, jasno govori kako Bonnie i Clyde nisu imali šanse preživjeti tu sačekušu.

Tako je završen dvogodišnji pljačkaški pohod, nimalo bezazlen, podaci govore o čak do 13 ljudskih žrtava, tako da je pogrešna percepcija para kao romantičnih, benignih odmetnika, bili su oni zločinci najgore vrste i svakako su zaslužili sudbinu kakva ih je snašla.

Ono što Barrowa i Parker čini nama zanimljivima njihovo je korištenje automobila za bijeg s mjesta zločina, upravo su oni promijenili tradicionalni idiom konjaničke bande i, na određeni način, stvorili posve novi tip romantičnih negativnih junaka, koji će na stotine puta biti imitiran u filmovima i drugim medijima.

A posebno je zanimljivo da je Clyde Barrow bio veliki entuzijast automobila, što je najbolje pokazalo njegovo slavno pismo, kojeg je poslao neposredno pred smrt. Primatelj: Henry Ford

– Dok još imam daha u plućima, moram vam reći kakav sjajan automobil proizvodite. Vozio sam isključivo Fordove, kada god sam si mogao nabaviti neki. Ford nadmašuje svaki drugi automobil po brzini koju je moguće održavati i po nepostojanju problema. Iako moj posao baš i nije posve legalan, nikoga neće povrijediti ako vam kažem kakav ste dobar automobil napravili s modelom V-8.