NA DANAŠNJI DAN

Brooks Stevens, otac retro dizajna, rođen 7. lipnja 1911.

Foto: BrooksStevens.com
-

Clifford Brooks Stevens, rođen 7. lipnja 1911. (Milwaukee, Wisconsin), osebujan je američkog dizajner…

Brooks Stevens, kao kolega Raymond Loewy, značajan je jer je profesiju industrijskog dizajnera doveo na naslovnice i u svijest običnog čovjeka. Zanimljivo je da su u SAD-u, za razliku od Europe, preferirali svestranost, pa su se i Loewy i Stevens bavili koječime, a ne samo automobilima. Stevens je zapravo najveći trag ostavio na području kućanskih i kuhinjskih potrepština, a automobilima se počeo baviti relativno kasno.

Stevensa se često smatra i ocem teorije o tjeranju kupaca da požele i zamijene neki proizvod drugim, novijim, boljim i ljepšim, prije no što je to uistinu potrebno, jednom od ključnih postavki suvremenog konzumerističkog društva. Na području automobila najznačajniji je njegov uradak svakako prekrasni Studebaker Gran Turismo Hawk iz 1962., s vrlo malim budžetom udahnut novi život klasičnim Loewyjevim linijama iz 1953. u jednoj od najboljih prilagodbi nekog dizajnerskog klasika novom vremenu, posve novim dizajnerskim kvalitetama i jeziku.

Doduše, pritom je kopirao masku hladnjaka Mercedes-Benz, no činjenica je da je Studebaker tada bio i američki distributer te njemačke tvrtke, pa je sve ostalo unutar obitelji. Potpuno je suprotnim putem, međutim, krenuo u vlastitom projektu zvanom Excalibur, retro automobilom napravljenim po uzoru na, ne biste vjerovali, modele Mercedes-Benz iz 30-ih. Proizvod njegove obiteljske tvrtke, Excalibur je najuspješniji i najdugovječniji među retro automobilima te dans svojevrstan klasik sam po sebi.

Pionirski pothvat na području oživljavanja starog stila bez izravnog repliciranja oblika, ovo je projekt po kojem će Stevens ostati najtemeljitije upamćen u automobilističkom svijetu, iako ga i fanovi najpoznatijeg vojnog vozila ikada pamte po smionom modelu Jeepster. Brooks Stevens, otac retro dizajna, umro je 4. siječnja 1995.

Autor