IN MEMORIAM

Bruce McLaren, sjajan novozelandski vozač i legendarni konstruktor, poginuo 2. lipnja 1970.

Foto: Lothar Spurzem
-

Bruce McLaren, jedna od najznačajnijih osoba u autosportu novijeg doba, poginuo  je u 33. godini, na engleskoj stazi Goodwood, testirajući bolid za Can-Am 

Bruce McLaren, rođen 30. kolovoza 1937. u Aucklandu, već bi samo vozačkim rezultatima ostao zapamćen kao legenda: pobijedio je na Le Mansu, četiri puta u Formuli 1, uključujući Monte Carlo, jednom bio viceprvak svijeta i dugo držao rekord kao najmlađi pobjednik utrke svjetskog prvenstva.

Dodamo li tome i pobjede u Can-Am seriji, jasno je da je riječ o iznimnom vozaču, no njegove su mehaničke, konstruktorske i organizacijske sposobnosti ono što ga je još više izdiglo do statusa legende. Bruce McLaren je od malih nogu imao samo dvije strasti: vožnju trkaćih automobila i, možda još i više, šarafljenje po njima.

Talent mu je zarana prepoznat i jedna je novozelandska udruga financirala njegov put u Europu, gdje je već prvim nastupima zacementirao mjesto u momčadi Cooper, u kojoj će ostati sedam godina. Bruce McLaren bio je prvi od plejade sjajnih novozelandskih vozača, u kojoj će se uz njega najviše isticati Denny Hulme i Chris Amon. Upravo će oni uz gazdu obilježiti prve nastupe nove momčadi, koju je osnovao krajem 1965. (tvrtku nešto ranije), a prvu joj pobjedu donio 1968.

Momčad McLaren vrlo se brzo probila u elitu, no pravi je boom napravila u američkoj Can-Am seriji, s pet naslova i 56 pobjeda u šest sezona. Bruce McLaren je poginuo 2. lipnja 1970., na znamenitoj engleskoj stazi Goodwood, testirajući bolid za Can-Am natjecanje, kad mu je pri velikoj brzini otpao spojler te je zbog toga izgubio kontrolu.

Bruce McLaren je imao nepune 33 godine i mogao je još mnogo dati svijetu utrka, i kao vozač i kao konstruktor. A možda i u svijetu cestovnih superautomobila: vozio je za javne ceste legaliziranu verziju prototipa M6GT i igrao se mišlju da pokrene serijsku proizvodnju najbržeg cestovnog automobila na svijetu.

Taj će se njegov san ostvariti nakon njegove smrti, kad je tvrtku McLaren preuzeo Ron Dennis

Autor