SRETAN 69. ROĐENDAN

Bruno Giacomelli, kontroverzni talijanski vozač Formule 1, rođen 10. rujna 1952.

Miješanje vozača utrka u politiku nikada nije donijelo mnogo dobroga, a Bruno Giacomelli je primjer kako politika može upropastiti obećavajuću karijeru…

Bruno Giacomelli je u drugom dijelu 70-ih bio zvijezda u usponu, jedan od najdominantnijih vozača u manjim kategorijama ikada i sve je govorilo da bi se to trebalo transferirati u veliku karijeru i u Formuli 1, možda i najveću nekog talijanskog vozača nakon Ascarija.

Odvezao je nekoliko utrka za tada ne osobito dobri McLaren, a tada potpisao ugovor snova: postao je tvornički vozač tima Alfa Romeo, legendarne momčadi koja se odlučila vratiti u Formulu 1. U sljedeće četiri godine Giacomelli vozi Alfu, no samo jednom se penje na podij kao treći, jednom je prvi na treningu i jednom odustaje iz vodstva utrke.

Bili su to i jedini spomena vrijedni rezultati Alfa Romea u tom razdoblju. Nakon sezone u Tolemanu, Giacomelli odlazi iz Formule 1, oprobava se u raznim drugim tipovima natjecanja, a 1990. ponovo je u oktanskom cirkusu. Vozi za momčad Life s revolucionarnim W12 motorom, uz otprilike dvadesetak sekundi zaostatka po krugu za vodećima, u jednom od najgorih bolida u povijesti Formule 1.

Kakve sve to skupa ima veze s politikom, pitate se? U Italiji je četrdesetak godina Komunistička partija bila najjača oporbena stranka, no komunizam je, dakako, u čitavom zapadnom svijetu, uključujući i momčadi i njihove sponzore, bio bauk.

A Giacomelli je bio simpatizer komunista i talijanski su ga mediji nerijetko u karikaturama crtani sa srpom i čekićem na kacigi. Sindikati radnika Alfa Romea, tvrtke u državnom vlasništvu, tradicionalno bliski ljevici, snažno su lobirali za Giacomellijevo mjesto u momčadi.

A Bruno je tijekom poznatog štrajka vozača u Kyalamiju 1982. održao predavanje o terorizmu u Italiji i Crvenim brigadama, ne posve lišeno razumijevanja za njihove ciljeve…

To sve možda nije razlog nedobivanja prilike u nekoj jačoj momčadi, no svakako nije ni pomoglo njegovoj karijeri. Indikativno, momčad Life je uistinu imala ruske sponzore i srp i čekić su se stvarno pojavili na njegovom bolidu. No na kacigi nikada nisu našli mjesto, ondje je uvijek bio prepoznatljiv lik Pink Pantera!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin