IN MEMORIAM

Bud Ekins, slavni holivudski kaskader, umro 6. listopada 2007.

Bud Ekins je izveo ONAJ skok motociklom u filmu Veliki bijeg (1963.), Steve McQueen je za Bullitt (1968.) odvezao dio scena, a zahtjevnije su prepuštene profesionalnom kaskaderu, kao i u Dijamanti su vječni (1971.), Braća Blues (1980.)…

Legenda govori kako se Steve McQueen zakasnio na početak snimanja filma Bullitt te je poludio vidjevši kako bez njega snimaju najopasnije scene automobilske jurnjave. Kad je prepoznao da Ford Mustang vozi kaskader Bud Ekins, počeo je vikati “Opet mi to radiš!”

Bud Ekins je ostao zapamćen kao čovjek koji je izveo ONAJ skok motociklom u filmu Veliki bijeg (1963.). I u tom je filmu glumio McQueen, koji je motociklom odvezao sve ostale scene, ali mu producenti nisu dali da se okuša i u tom skoku. I u filmu Bullitt Steve McQueen je odvezao dio scena, no zahtjevnije je ipak vozio profesionalni kaskader, Bud Ekins. Izvan snimanja su McQueen i Ekins bili odlični prijatelji, pokretani sličnim strastima.

Bud Ekins je rođen 11. svibnja 1930. u Hollywoodu, a pored kaskaderskog rada bavio se i prodajom te servisiranjem motocikala marke Triumph. Klijenti su mi nerijetko bili holivudske zvijezde, a s McQueenom je sudjelovao i na utrkama, od međunarodnog šestodnevnog enduro natjecanja u tadašnjem DDR-u, do Baja 500.

Kaskaderske je uloge odradio i u kultnim filmovima kao što su Braća Blues ili Dijamanti su vječni. Kasnije je, nikada to ne prežalivši, radionicu s Triumpha prebacio na Honde, a kaskaderske uloge počeo mijenjati karakternima. Do duboko u starost se bavio hobijem, restauracijom starih britanskih motocikala, i opet nerijetko radeći to za holivudsku elitu.

Bud Ekins, slavni holivudski kaskader, umro je 6. listopada 2007. Triumph mu je posvetio posebnu ediciju modela Scrambler.

Autor

Preporučeni sadržaj