NA DANAŠNJI DAN

Bugatti Typ 41 Royale, najluksuzniji automobil na svijetu, najavljen 11. travnja 1913.

Povijest automobilizma donijela nam je mnogo iznimnih i impozantnih vozila, no po pitanju prestiža i luksuza nitko nikada nije nadmašio Bugatti Typ 41 Royale

Ettore Bugatti je 11. travnja 1913. najavio proizvodnju automobila koji će nadmašiti sve do tada viđeno. Automobil će se u prodaji naći tek 1926., što pokazuje koliko je truda uloženo u njegov razvoj. Imao je masu veću od tri tone i dužinu veću od šest metara.

Snažan redni 8-cilindarski motor razvijao je 300 KS, omogućavajući ovom izvanserijskom luksuznom automobilu najveću brzinu od 200 km/h! O unutrašnjosti nema smisla ni pričati: danas više nitko ne nudi sjedala presvučena najfinijim baršunom i ispunjena konjskom dlakom…

Uz cijenu koju bi Sir Oliver iz Alana Forda opisao riječima ‘prava sitnica’, ovaj automobil mogli su si priuštiti samo najimućniji ljudi onog vremena – do 1933. prodano ih je samo šest. Usprkos imenu, niti jedan se nikada nije našao u kolekciji nekog kralja ili državnika.

Iako najvjerojatnije izmišljena, maštu mnogih lovaca na zagubljene stare automobile i danas golica priča o tome da je postojao i sedmi Royale, izgubljen za vrijeme drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije.

Zapravo, ovo je tema romana ‘Sedmi Royale’ Donalda A. Stanwooda, tako da ne morate kretati u potragu po napuštenim, vrlo velikim štagljevima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin