NA DANAŠNJI DAN

Camille Jenatzy, “Crveni vrag”, prvi koji je vozio brže od 100 km/h, rođen 4. studenoga 1868.

Belgijski vozač Camille Jenatzy je automobilom na električni pogon GCA Dogcart, u francuskom Achèresu, postigao 80,35 km/h, a 29. travnja 1899., aerodinamičnim La Jamais Contente na struju probio barijeru od 100 km/h

Belgijski pionir automobilskih utrka Camille Jenatzy, rođen 4. studenoga 1868. u okolici Bruxellesa, bio je neustrašiv, popularan u društvu, šaljivac, što će ga doći i glave. Tadašnji su ga mediji nazivali “Crvenim vragom”, zbog guste crvene brade. Bio je jedan od najznačajnijih vozača ranih utrka, no slavu je prvenstveno stekao višestrukim obaranjem svjetskog brzinskog rekorda, kao i bespoštednom borbom s Gastonom de Chasseloup-Laubatom za titulu najbržeg vozača na svijetu.

Prvi brzinski rekord na zemlji postignut je i zabilježen 18. prosinca 1898., u francuskom Achèresu. Francuz Gaston de Chasseloup-Laubat je električnim automobilom marke Jeantaud postigao ‘vratolomnih’ 63,13 km/h! Drugi rekord Camille Jenatzy je postavio 17. siječnja 1899., kad je automobilom na električni pogon GCA Dogcart postigao 66.66 km/h. Chasseloup-Laubat je odmah uzvratio sa 70,31, no Jenatzy je 27. siječnja 1899., također u Achèresu, ponovno uzvratio novim rekordom, ‘suludom’ brzinom od 80.35 km/h.

Pogodit ćete tko mu je 4. ožujka 1899. opet preoteo rekord (92,78 km/h), pa se razljućeni Jenatzy vratio i 29. travnja 1899., aerodinamičnim vozilom na električni pogon La Jamais Contente, probio barijeru od 100 km/h. Postigao je 105,88 km/h! Kasnije je Jenatzy pokazao zavidno umijeće i u klasičnom utrkivanju, a kruna karijere svakako mu je bila pobjeda na tada najprestižnijoj svjetskoj utrci, onoj za Pokal Gordona Bennetta, održanoj 1903. u Irskoj.

7. prosinca 1913. u belgijskom Habay-la-Neuve vrag je došao po Crvenog vraga na nadasve bizaran način. Jenatzy je otišao s nekim prijateljima u lov, razdvojio se od njih i, da ih razonodi, počeo imitirati zvukove životinja. Jedan od prijatelja uistinu ga je zamijenio za divlju životinju i zapucao na njega. Prevezli su teško ranjenog Jenatzyja u bolnicu, no iskrvario je prije no što su stigli onamo.

Tako se ispunilo njegovo proročanstvo da će Camille Jenatzy umrijeti u Mercedesu.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo