IN MEMORIAM

Carel Godin de Beaufort, popularni nizozemski plemić i vozač, preminuo 2. kolovoza 1964.

Foto: Bilsen, Joop van / Anefo

Carel Godin de Beaufort, rođen 10. travnja 1934. nizozemskom Maarsbergenu, podlegao je ozljedama dan nakon nesreće na VN Njemačke, a ostat će upamćen kao romantičar i zabavljač u najprestižnijim natjecanjima, a pobjedio je u klasi na 24 sata Le Mansa i 1000 km Nürburgringa

Iz današnje perspektive zvuči pomalo neobično kažemo li da je Carel Godin de Beaufort početkom 1960-ih bio čovjek izvan vremena, relikt prošlosti, vozač-džentlmen u vremenu sveopće profesionalizacije sporta. No on je sebe uistinu tako doživljavao i nerijetko naglašavao kako bi se mnogo bolje uklopio u neka ranija vremena.

Nizozemski plemić Jonkheer Karel Pieter Antoni Jan Hubertus (Carel) Godin de Beaufort, rođen 10. travnja 1934. u Maarsbergenu, prije svega se dobro zabavljao. No pobjede u klasi na najznačajnijim utrkama izdržljivosti poput 24 sata Le Mansa ili 1000 km Nürburgringa, kao i četiri šesta mjesta u utrkama Formule 1, svjedoče i o talentu.

Anegdote o njegovim psinama čuvene su (jednom je na Ringu neopazice zavezao štand s kobasicama za zadnji dio bolida i odvukao ga, razletjevši tople ‘wurstove’ po čitavom boksu), a zabave na imanju u Maarsbergenu nakon VN Nizozemske dio legende.

Svemu tome došao je kraj na treningu za VN Njemačke 1964., kada je njegov pet godina stari Porsche u nizozemskoj narančastoj trkaćoj boji izletio na Bergwerku, a on od ozljeda preminuo sljedeće večeri u bolnici u Kölnu. Još zadnjeg jutra zabavljao je publiku i druge vozače vozeći s perikom u stilu Beatlesa umjesto kacige!

Nekoliko godina ranije Beaufort je preživio izlijetanje preko vrha bankine na stazi Avus – dapače, kako je njegov Porsche sletio na kotače, pomoćnim se ulazom vratio na stazu i nastavio utrku! Popularan među drugim vozačima, Porscheovim mehaničarima i publikom, Beaufort je možda i zadnji klasični vozač-džentlmen tako uspješne karijere, a i prvi nizozemski vozač utrka svjetskog glasa.

Carel Godin de Beaufort, popularni nizozemski plemić i vozač, umro je 2. kolovoza 1964.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo