CARL BENZ

Carl Benz (1844. – 1929.), prezime mu krasi najjači automobilski brend, Mercedes-Benz

Daimler Media

Carl Benz je zlatnim slovima upisan u povijest automobila, kao konstruktor prvog vozila pokretanog motorom s unutrašnjim izgaranjem, kojeg je patentirao 1886.

Imao je tri kotača, a ta se godina službeno uzima za početak automobilizma.
Manje je poznato da je Benz konstruirao niz uređaja, koji su od bitnog značenja za funkcioniranje automobila: upravljanja snagom pomoću usisne zaklopke, svjećica, hladnjaka rashladne tekućine, spojke, rasplinjača, a pripisuje mu se i koncept prvog učinkovitog dvotaktnog motora.

Carl Benz je i otac prvog bokserskog motora, s dva nasuprotno položena cilindra. Zbog toga ga mnogi smatraju najuspješnijim automobilskim konstruktorom svih vremena, a njegovo ima danas krasi i najjači automobilski brend na svijetu – Mercedes-Benz. Rođen je 1944. u Karlsruheu (Baden), gdje 1864. završio tehnički univerzitet te postao inženjer.

Bavio se strojarskim konstrukcijama te 1882. je s grupom investitora osnovao Gasmotoren Fabrik Mannheim, a 1883. kupuje tvrtku za popravljanje bicikala i osniva tvrtku Benz & Cie. Rheinische Gasmotoren Fabrik, koja uskoro postaje slavna pod skraćenim nazivom Benz & Cie.

Prvi automobil, preciznije motorna kočija s tri kotača, nosila je oznaku Benz Patent Motorwagen (na slici gore je replika originalnog modela).

Konstruirao ga je i napravio 1885., a patentirao 29. siječnja 1886., pod oznakom DRP-37435 i nazivom ‘automobil koji se napaja plinom’. Pokretao se jednocilindarskim 4-cilindarskim motorom obujma 954 ccm i snage 0,9 KS.

Snaga je sljedeće godine povećana na 1,5 KS, a tim je autom njegova supruga Berta Benz, u kolovozu 1888. provozila od Mannheima do Pforzheima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin