IN MEMORIAM

Carl Benz, tvorac prvog automobila iz 1886., umro 4. travnja 1929.

Foto: DAIMLER
Foto: Mercedes-Benz

Njemački konstruktor, pionir autoindustrije, rođen je 25. studenog 1844. u Karlsruheu kao Karl Friedrich Michael Vaillant. Postavši poznat, potpisivao se kao Carl Friedrich Benz te ga se češće navodi kao Carl Benz, ali i kao Karl Benz

Carl Benz je karijeru, ipak, počeo loše. S Augustom Ritterom 1971. je osnovao tvrtku za proizvodnju strojnih komponenti i trgovinu metalima, koja je ubrzo bankrotirala. Spas je donio miraz Berthe Ringer, kojom se 1972. oženio te potom imao petoro djece. Otkupio je Ringerov udio, sanirao gubitke i krenuo u poslovni uspjeh, kojim će trajno ostati upisan u povijesti tehnike. Sve se spojilo u tvrtki Benz & Cie., osnovanoj 1883.

Carl Benz čovječanstvo je zadužio 29. siječnja 1886., patentom prvog motornog vozila (automobila) Benz Patent Motorwagen. Bila je to motorna kočija s tri kotača, koja se pokretala 4-taktnim motorom obujma 958 ccm i snage 0,8 KS, koja je postizala 16 km/h (tržišni model: 1600 ccm, 0,75 KS, 13 km/h). Za uspjeh i budućnost tog projekta, osporavanog od mnogih, zaslužna je njegova supruga Bertha Benz.

Benz Patent Motorwagenom je 5. kolovoza 1888., sa sinovima Eugenom i Richardom, odvozila put od 106 km, od Pforzheima do Mannheima, u posjet majci. Time je uklonila početnu nevjericu prema konceptu vozila pokretanog motorom s unutarnjim izgaranjem (bio je jak lobi vlasnika kočija s konjskom zapregom) te nakon pozitivnih novinskih izvješća, pokrenula lavinu narudžbi.

Carl Benz je postao imućan prvenstveno zahvaljujući proizvodnji statičnih benzinskih motora, a potom i automobila. Patent Motorwagen postao je dostupan kupcima već 1888., kao prvi produkcijski automobil u povijesti. Tijekom 1890-ih, uspješni modeli Victoria i Velo, pretvorili su tvrtku Benz & Cie. u najvećeg svjetskog proizvođača automobila.

Proizvodili su ih nekoliko stotina godišnje. I u starijoj je životnoj dobi Benz zadržao mjesto u upravnom odboru tvrtke koju je osnovao, i nakon udruživanja s Daimlerom 1926. Njegova je tvrtka zaslužna za razvoj prvog bokserskog motora, eksperimente s aerodinamikom, postavljanje motora trkaćeg automobila u sredinu i niz drugih inovacija.

Sve to nesumnjivo potvrđuje Benzov status jednog od istinskih velikana povijesti automobila. Carl Benz, tvorac prvog automobila iz 1886., umro je 4. travnja 1929.

 

Autor