SRETAN 61. ROĐENDAN

Carlos Sainz, sjajni španjolski vozač relija, rođen 12. travnja 1962.

Foto: Flavien Duhamel / Peugeot Sport
-

Carlos Sainz, rođen 12. travnja 1962. u Madridu, ‘El Matador’, s čak 26 pobjeda u karijeri jedan od najuspješnijih reli vozača svih vremena, premda je naslove svjetskog prvaka osvojio samo 1990. i 1992.

Dvanaesti travnja jedan je od onih datuma koji nam pružaju široke mogućnosti opisivanja raznorodnih događanja u ovoj rubrici.

Tog su datuma, među ostalima, rođeni Cecil Kimber, osnivač tvrtke MG, jedinstveni Flavio Briatore, dva velika Carlosa, Reutemann i Sainz, a bilježimo i tužne trenutke poput pogibije sjajnog engleskog vozača Rona Flockharta…

Ili pak GM-ove objave o prekidu razvoja wankel motora. danas smo se odlučili posvetiti priči o jednom od najvećih reli vozača svih vremena, Carlosu Sainzu.

Činjenica da je svjetski prvak postao samo 1990. i 1992., posljedica je nevjerojatnih pehova. Sainz je čak četiri puta bio viceprvak svijeta, a naslov 1998. izgubio je stotinjak metara prije kraja posljednjeg brzinca u sezoni, kad mu je auto stao nadomak cilju.

Najveće je uspjehe postizao s timom Toyota, a po odlasku iz WRC-a posvetio se dugotrajnim relijaškim izazovima, Osvojio je i titule na Reliju Dakar: 2010. (Volkswagen), 2018. (Peugeot) i 2020. (X-raid Mini Buggy).

Kada već govorimo o Sainzovim titulama, spomenimo da je jednom bio i prvak Španjolske u squashu! Sin Carlos Sainz Jr (rođ. 1994.), krenuo je očevim stopama te od 2015. nastupa u Formuli 1, za momčad McLaren-Renault.

Autor