IN MEMORIAM

Charles Duryea, konstruktor prvog američkog automobila, umro je 28. rujna 1938.

-

Na početku velike priče o povijesti i razvoju američkih automobile stoje braća Duryea iz Springfielda (Massachusetts), prvu su motornu kočiju, s motorom od 4 KS, napravili 1893.

Slika: The Outing Magazine, Vol. L1, Nov. 1907,  Charles E. Duryea (lijevo, drži polužni upravljač) i J. Frank Duryea

Charles Edgar Duryea, rođen 15. prosinca 1861. u gradu Canton (Illinois), s bratom Frankom u posao s prometalima krenuli su popravljanjem bicikala, a 1893. u rabljenu kočiju ugrađuju motor vlastite konstrukcije od 4 KS. Charles je bio konstruktor, a Frank testni vozač. Nakon Frankove pobjede 1895. u prvoj američkoj automobilskoj utrci, s drugim automobilom braće, marka Duryea postala je glasovita diljem SAD.

Nažalost, već prije završetka stoljeća putevi braće su se razišli, Frank će kasnije raditi automobile poznate kao Stevens-Duryea, dok će Charles pokušavati održati na životu originalnu tvrtku. Nikada nije prevalio korak od maloserijske, neprofitabilne produkcije prema masovnom proizvođaču u stilu tvrtki  Oldsmobile i Ford, te je firma ugašena 1907. Još je dvaput pokretao projekte izrade automobila, no bez značajnijih uspjeha.

Stoga se oko 1920. u potpunosti povukao iz posla. No zauvijek je upamćen kao tvorac prvog američkog automobila. Charles Duryea, konstruktor prvog američkog automobila, umro je 28. rujna 1938.

 

Autor