IN MEMORIAM

1. srpnja 1860. u bijedi umro Charles Goodyear, izumitelj i pionir vulkanizacije

Southworth & Hawes, Wikimedia Commons

Charles Goodyear, američki izumitelj, rođen 29. prosinca 1800. u New Havenu (Connecticut), 2. siječnja 1839. je otkrio kako guma u spoju sa sumporom, nakon toplinske obrade, zadržava elastičnost, a gubi sklonost rastapanju i lijepljenju kad je topla, a krutost kad je hladna…

Njegov je izum revolucionaran, jedan od najvažnijih u povijesti transportnih sredstava. Proces je nazvao vulkanizacijom i patentirao 15. lipnja 1844. Charles Goodyear je izmislio te 1855. proizveo i prvi prezervativ (kondom)! Spletom nesretnih okolnosti nije uspio zaraditi na svojim izumima te 1. srpnja 1860. umire u dugovima i bijedi, premda su drugi zaradili milijune na njegovoj inovativnosti i genijalnosti.

Postoje i osporavanja Goodyearove uloge, a zna se i da su Indijanci iz središnje Sjeverne Amerike nekoliko stoljeća ranije rabili slične procese. No nije sporno da je napredak na tom području krenuo nakon Goodyearovog patenta. Zapravo, upravo je eksperimentiranje s otrovnim materijalima i smjesama pogoršalo njegovo zdravlje, a kasnije svađe oko patenata razlog su što od svog izuma nije zaradio ništa te je do smrti 1860.

Charles Goodyear bio je prilično siromašan. Premda je kasnije tvrdio da je do otkrića zapravo došao slučajno, nakon što mu je nešto sumpora kapnulo na gumu, činjenica je da je Goodyear nekoliko godina pokušavao različitim smjesama i spojevima dobiti elastičnu, a ipak izdržljivu gumu.

Tek je naknadno potvrđen njegov značaj za povijest izuma, a kao direktna počast, tvrtka Goodyear Tire, koja će izrasti u jednu od najvećih svjetskih gumarskih korporacija, 1898. bit će nazvana po njemu. Utemeljili su je njemački doseljenici, braća Frank i Charles Seiberling, te će izrasti u najvažniju svjetsku gumarsku korporaciju.

Charles Goodyear je uz malo poduzetničkog i marketinškog umijeća (PR-a) još za života mogao postati slavan, naravno i bogat, ali njegovo ime danas krasi najvažniju gumarsku tvrtku, i prvi među premium gumarskim brendovima,

TOP 5 proizvođača guma

  1. Brigstone
  2. Michelin
  3. Goodyear
  4. Continental
  5. Simitomo

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo