IN MEMORIAM

Checker, američki specijalizirani proizvođač taksi vozila, ugašen 14. siječnja 2010.

Specijalizirana vozila namijenjena taksiranju postojala su od ranih dana automobilizma, no uz Londonski taksi najpoznatije je takvo vozilo svakako Checker A8, predstavljen 1956.

Foto: F. D. Richards

Ovaj je taksi postigao svjetsku slavu i među najprepoznatljivijim je modelima automobila ikada napravljenima. A8, poznat i kao Marathon, proslavio se na njujorškim ulicama u klasičnoj žutoj boji, vozio ga je Robert De Niro u ‘Taksistu’, a opjevala Joni Mitchell u pjesmi ‘Big Yellow Taxi’.

S tehničke strane, automobil je bio namijenjen čim udobnijem prijevozu čak šest putnika. Otprilike pet metara dužine (osjetno više u produženoj inačici Aerobus) donijelo je izvrsnu iskoristivost prostora. 6-cilindrični motor u većini je inačica razvijao manje od 90 konjskih snaga…

No ovo nije bilo vozilo namijenjeno jurnjavi, nego enormnom broju bez mehaničkih problema svakodnevno prevezenih kilometara. Checker je serijski dolazio s ručnim mjenjačem, a automatik je bio opcijski, obratno od londonskog taksija. Proizvodnja je ugašena 1982.

Sama tvornica Checker nastala je 2. veljače 1922. spajanjem tvrtki Commonwealth Motors i Markin Automotive Body. Zapravo je Morris Markin, vlasnik potonje, preuzeo tvrtku Commonwealth za koju je već proizvodio karoserije.

Proizvodnja je premještena u Kalamazoo u saveznoj državi Michigan, a kada je Markin otkrio da Commonwealth ima veliku narudžbu taksi vozila za čikašku tvrtku Checker Taxi, odlučio ju je ispoštovati, a i nazvati automobile koje će proizvoditi Checker.

Kasnije je kupio i tu taksi tvrtku, a nastavio je nuditi automobile namijenjene isključivo taksiranju sve do kraja pedesetih, kad je ušao i na tržište osobnih automobila. Produkcija je ugašena 1982. no Checker je ostao značajan dobavljač dijelova za ostale američke proizvođače sve do bankrota.

Tvrtka je nažalost definitivno ugašena 14. siječnja 2010.