NA DANAŠNJI DAN

Chevrolet 2. svibnja 1918. postao dio korporacije General Motors

1000 Logos

Borbe dioničara koncerna General Motors za prevlast, u kojima je ključnu ulogu imao William C. Durant, bitan su dio povijesti GM-a, u sklopu koje je 2. svibnja 1918. progutao Chevrolet 

Otkupom većinskog Durantovog udjela u tvrtki Chevrolet, u zamjenu za dionice samog koncerna General Motors, Durant je učvrstio svoj položaj na čelu korporacije, no ne zadugo… Već 1920. bit će protjeran iz nje.

No konačno pridruživanje tvrtke Chevrolet, tvrtke koja je od osnivanja 1911. bila iznimno uspješna i odmah se nametnula kao jedan od vodećih igrača na američkom tržištu, bit će dugoročno najznačajnija akvizicija u povijesti koncerna General Motors.

Zapravo, u eri gašenja GM-ovih marki, koja možda još nije ni završena, upravo je Chevrolet ne samo iznimka, nego kamen temeljac na kojem se gradi budućnost korporacije.

Čak je agresivnom marketinškom strategijom i na europskom tržištu ne baš pretjerano ugledan korejski Daewoo, od 2005. do 2013., bio preimenovan u Chevrolet. No, potom je sve žrtvovano radi interesa tvrtke Opel, koja je, na kraju, 2017., ipak prodana francuskom koncernu PSA.

Autor

Preporučeni sadržaj