IN MEMORIAM

Christian Kautz, švicarski vozač, poginuo 4. srpnja 1948.

Foto: Mercedes-Benz

Christian Kautz, sin švicarskog multimilijunaša, pred II. svjetski rat je vozio za Mercedes-Benz i Auto Union, najbolji mu je rezultat treće mjesto na VN Monaca 1937.

Postoje takozvani tragični ili crni trkaći vikendi, kada na nekoj stazi sve pođe po zlu i nekoliko vozača utrka izgubi život, kao da su i ta staza i taj vikend ukleti. Gotovo po pravilu, takve vikende pamtimo po smrti neke velike zvijezde, a drugog, trećeg… poginulog vozača pamtimo kao jednog od “onih ostalih”.

U novijoj je povijesti slučaj od 1. svibnja 1994. kad je na utrci Formule 1 u Imoli, poginuo Ayrton Senna, a prije njega i Roland Ratzenberger. Takav se vikend zalomio i 1948. Najbolji su europski vozači došli u švicarski Bremgarten prvog vikenda u srpnju i zatekli stazu punu otpalog lišća, vrlo sklisku.

Već na treningu poginuo je Achille Varzi, jedan od najvećih vozača onog vremena, da bi potom poginuo motociklistički as Omobono Tenni. Sama je utrka nakon toga trebala biti znak smirivanja stvari i prebolijevanja tragičnih događaja ranijih dana, no umjesto toga donijela je i treću smrt – poginuo je popularni domaći vozač Christian Kautz.

Sin švicarskog multimilijunaša, rođen 23. studenoga 1913. u Bruxellesu, Kautz se zarana zaljubio u utrke i strelovito napredovao. Prvi su mu nastupi zabilježeni 1936., a već iste godine ulazi u juniorski tim Mercedes-Benz. Očevi su milijuni sigurno zasigurno doprinijeli, no najbolji trkaći timovi onog vremena nisu uzimali loše vozače, ma koliko imućni bili.

Christian Kautz je vozio prvo za Mercedes-Benz, a od 1938. i za Auto Union. Najbolji mu je rezultat bilo treće mjesto na VN Monaca 1937., no da nije došao II. svjetski rat tko zna koliko bi uspio napredovati. Rat je proveo kao testni pilot američke tvrtke Lockheed, a nakon njega se vratio u Švicarsku i ponovo počeo voziti utrke.

Christian Kautz je poginuo 4. srpnja 1948., vozeći privatni Maserati.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo