NA DANAŠNJI DAN

Chrysler 14. svibnja 2007. prešao u ruke investicijskog fonda Cerberus Capital Management

Kad se Daimler A.G. navrat-nanos odlučio riješiti većinskog udjela loše poslujuće tvrtke Chrysler u tvrtki DaimlerChrysler, kupac je pronađen u velikom investicijskom fondu Cerberus Capital Management, koji je za 7,4 milijarde dolara otkupio 80,1 posto dionica…

Nedugo potom uslijedio je krah američkog tržišta automobila, recesija i prisilni dogovori fonda Cerberus s američkom vladom o smanjenju vlastite uloge i zaštite od bankrota. Chrysler je kako-tako preživio, investicijski fond uspio vratiti većinu uloženih sredstava, talijanski Fiat preuzeo kontrolu. Danas je Chrysler dio megakoncerna Stellantis. A sada nešto o tom investicijskom fondu:

Dan Quayle, voditelj globalnih investicija u fondu Cerberus nekadašnji je potpredsjednik SAD-a, u doba Georgea Busha starijeg. Za mlađe, koji ga se možda ne sjećaju, dvije crtice. Taj se čovjek javno, pred kamerama, posvađao s 12-godišnjim dječakom oko toga kako se piše riječ krumpir (potato). Izgubio je.

A o njegovoj percepciji u javnosti najbolje govori detalj da u jednoj epizodi Bračnih voda Kelly treba biti primljena u lokalnu Mensu, samo da bi joj Bud objasnio zašto je pozvana, pokazavši joj Quayleov portret s natpisom ‘Prošlogodišnji pobjednik’ – bilo je to natjecanje tko će dovesti na večeru najglupljeg partnera!

Nominalno, prvi je pak čovjek Cerberusa John W. Snow, bivši sekretar kabineta Georga Busha mlađeg, koji je s te dužnosti odstupio nedugo nakon skandala s otkupom duga, za koji, razumljivo, nije bio kriv on, nego njegovi financijski savjetnici koji su u privatno ime, a bez njegovog znanja potrošili poneki milijunčić dolara u transakciji kojoj su, zli jezici tvrde, možda mogle pripomoći stanovite povjerljive informacije koje je Snow imao na raspolaganju.

Da komedija bude veća, pobrinula se i afera s republikanskim kongresmenom prikladnog imena Jerry Lewis. Cerberus je popratio njegovu predizbornu kampanju omanjim financijskim prilogom od nešto preko 110.000 dolara, a nedugo potom Lewis je Cerberusu dodijelio posao vrijedan milijardu dolara.

Autor

Preporučeni sadržaj