AMERIČKI EKSPERIMENT

Chrysler Norseman, nesuđeni automobil snova, 26. srpnja 1956. završio na dnu oceana

Chrysler Norseman, veliki coupe s četiri sjedala imao je revolucionaran krov, pričvršćen samo straga, kao i posve otvorenu bočnu liniju prozora. Usto je na vrhu imao pokretan stakleni krov površine 1,1 metara kvadratnih, izrađen od staklenih panela…

Foto: carrozzieri-italiani.com

Bio je posve funkcionalan, uz vrlo upitne sigurnosne standarde pri prevrtanju na krov (stilski je efekt, očito, bio nadređen sigurnosti), a o kompleksnosti možda najbolje svjedoči što je u talijanskoj karoserističkoj tvornici Ghia u Torinu, po nacrtima iz Detroita, trajao čak godinu dana…

Golemih dimenzija, dugačak 5778, širok 2032 i visok 1448 mm, pokretao se kultnim motorom Chrysler Hemi 5.4 V8 snage 238 KS. Snagu je na stražnje kotače usmjeravao automatskim mjenjačem s dva stupnja PowerFlite, s upravljanjem gumbovima. Bio je to zanimljiv novitet.

U večernjim satima 25. srpnja 1956. talijanski prekooceanski putnički brod SS Andrea Doria se kroz gustu maglu sjevernog Atlantika približavao američkom kontinentu, na putu prema New Yorku. Istodobno je švedski putnički brod MS Stockholm iz New Yorka pod vedrim nebom plovio prema Europi.

U blizini otoka Nantucket, povijesnog središta kitolovaca, poznatog svima koji su čitali Moby Dick, nalazio se rub gustog zida magle. Nikada nije razjašnjeno zašto je švedski brod, ušavši u taj zid, punom snagom udario u bok talijanskog, niz nesretnih faktora doveo je do nesreće, jedne od najpoznatijih u pomorskoj povijesti.

Život je izgubilo 52 ljudi, no nas ovdje zanima priča o jednom vrlo posebnom automobilu, koji se nalazio na Andrea Doriji i s brodom u jutarnjim satima sljedećeg dana potonuo na dno oceana.

Pedesete su godine bile razdoblje intenzivne utrke američkih proizvođača u proizvodnji atraktivnih konceptnih automobila, a nerijetko su u nastojanjima da zadive publiku koristili i usluge talijanskih karoserista.

Tako se i Chrysler pri izradi koncepta Norseman, koji je trebao biti kruna njihovih izložbenih salona u drugom dijelu godine i najaviti nove linije modela za 1957., obratio poznatoj radionici Ghia.

Ondje je godinu dana ranije nastala senzacionalni Lincoln Futura, od koje će biti napravljen najpoznatiji Batmobile, tako da nije bilo nikakve sumnje da i Chrysler može računati na spektakularan konceptni automobil.

No umjesto u izložbenim salonima i muzejima, Norseman je završio na dnu oceana i postao vjerojatno najpoznatiji automobil kojeg nikada nitko, osim djelatnika tvrtke Ghia i nekolicine lučkih radnika, nije uspio vidjeti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin