CHRYSLER

Chrysler, slavna američka tvrtka osnovana 1925., danas dio megakoncerna Stellantis

Chrysler je slavna američka tvrtka, koja je s kultnim ‘imenima’ General Motors i Ford, stvorila pojam Big Three, za tri velika američka koncerna

Osnovao je 1925. Walter Percy Chrysler, na temeljima bankrotirane tvrtke Maxwell Motor Company te počinje proizvoditi luksuzne i napredne modele. U gospodarskoj krizi 1928. osniva jeftiniji brand Plymouth, potom preuzima Dodge, kako bi konkurirao rastućem GM-u.

Najvažniji ‘take-over’ napravljen je 1987., kupnjom American Motorsa (AMC), u sklopu kojeg dobiva i marku Jeep. No, prije toga nastala je poslovna drama.

Chrysler 1974. upada u krizu, velikim dijelom zbog kupnje ‘živih mrtvaca’ – engleskog brenda Sunbeam i francuskog Simca te 1978. bankrotira. Spašava ga Lee Iacocca, bivši predsjednik Forda , skupo plaćenim državnim kreditom od milijarde dolara (današnji ekvivalent 14 milijardi dolara).

Nažalost, nakon što je Iacocca otišao, sredinom 90-ih Chrysler ponovno ulazi u probleme i rješenje 1998. pronalazi u fuziji s tadašnjim koncernom Daimler-Benz, u sklopu koncerna DaimlerChrysler. Uprava iz Stuttgarta 2007. prodaje svoj udio te je došao u vlasništvo investicijskih fondova.

Chrysler je imao niz zanimljivih modela – Six Imperial Sedan (1924.), 72 (1928.) i De Soto Airflow (1934.) te posebice Plymouth Voyager (1983.), prvi monovolumen na svijetu (napravljen godinu prije što je stigao Renault Espace) te je među tvrtkama s najviše inovacija i patenata u povijesti.

Chrysler je nastavio ‘život’ kroz koncern FCA (Fiat Chrysler Automobiles), osnovan 2014., koji je 2019. spojen s francuskim koncernom PSA te je Chrysler od 2021, s još 14 brendova, postao dio mega-korporacije Stellantis.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo