PIONIR PREDNJEG POGONA

Citroën Traction Avant, jedan od najvažnijih automobila između dva svjetska rata, predstavljen 18. travnja 1934.

Foto: Autoportal
Foto: Autoportal

Citroën Traction Avant (fr. ‘prednji pogon’), jedan od najznačajnijih u automobilskoj povijesti, francuskoj je marki zacementirao ugled avangardnosti i otvorio put razvoju modela Citroën DS

Razvoj ovog avangardnog modela koštao je toliko da je, s kockarskim dugovima vlasnika doveo tvrtku do bankrota i preuzimanja od strane Michelina. André Citroën slomljena srca dobiva rak i odlazi u grob. No stvoreno remek-djelo, model Traction Avant, nastavio je živjeti i do 1957. je prodan čak u 759.123 primjerka.

Dvije najslavnije ‘inovacije’, prednji pogon i samonoseća karoserija, zapravo su već ranije ponuđene od drugih, no Citroën ih je prvi kombinirao u automobilu koji je i na kraju proizvodnje voznim svojstvima bio barem ravnopravan konkurenciji.

Najpoznatiji je 4-cilindarski 11CV s 1911 ccm, a u ponudi je bio i trolitreni šestak 15CV. Bazni 7CV s manjim motorom rađen je samo do rata, a planirani V8 22CV nikada nije ušao u serijsku proizvodnju. Svi su modeli imali hidraulične kočnice, Duesenbergov izum.

Prvi put u velikoserijskom automobilu Michelin je na modelu Traction Avant ponudio i svoj izum, radijalne gume, a i hidropneumatski ovjes, prije nego u slavnom DS-u (Žabi), probno je  ugrađen na stražnje kotače modela 15H.