NA DANAŠNJI DAN

Clemente Biondetti, četverostruki pobjednik slavne utrke Mille Miglia, rođen 18. listopada 1898.

Mille Miglia je bila najveća cestovna utrka na svijetu, privlačeći najbolje svjetske vozače. No najuspješniji u povijesti utrke bio je talijanski specijalist za duge cestovne utrke Clemente Biondetti (1898. – 1955.)

Povijest je ponekad jako, ali uistinu jako nepravedna. Neke vozače uzdižemo u nebesa zato što su jednom osvojili Mille Miglia, dok je najuspješniji vozač u povijesti utrke, četverostruki pobjednik Biondetti, danas gotovo zaboravljen.

Potekao je iz ne baš imućne radničke obitelji sa Sardinije i talentom se uzdigao do neprikosnovenog vladara utrka izdržljivosti. Zanimljivo je i da je 1950. nastupio na VN Italije Ferrarijem s Jaguarovim motorom, što je bila prva pojava britanske tvrtke u svijetu Formule 1.

Biondetti je rođen 18. listopada 1898., prvo se bavio motociklizmom, a potkraj dvadesetih počeo je voziti automobilske utrke. Na pistama se nije baš iskazao, no međugradske utrke više su mu pasale i nakon dugog sazrijevanja 1938. je osvojio Mille Miglia prvi puta.

Uslijedilo je još nekoliko uspjeha, no rat će prekinuti ono što je trebalo biti najbolje razdoblje njegove karijere. Mille Miglia je obnovljena 1947., a Biondetti je Alfa Romeom i Ferrarijem dominirao i osvojio prva tri poslijeratna izdanja utrke.

Uvjerenje kako je kasnih 1940-ih bio najbolji vozač cestovnih utrka na svijetu potvrđuje se time što je dvaput, 1948. i 1949., osvojio i Targa Florio. Nakon nekoliko godina borbe s rakom, podlegao je bolesti 24. veljače 1955.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin