IN MEMORIAM

Cliff Allison, britanski vozač školskog autobusa i trkač tima Ferrari, umro 7. travnja 2005.

Foto: Raycrosthwaite, Wikimedia Commons

Henry Clifford ‘Cliff’ Allison, rođen 8. veljače 1932. u gradu Brough, na istočnoj obali Engleske, naslijedit će očevu automehaničarsku radionicu i godinama voziti lokalni školski autobus, no slavu je stekao za upravljačem mnogo bržih vozila…

Foto: Silverstone Grand Prix, Formula 2, srpanj 1956. Cliff Allison, vozač bolida Lotus Eleven br. 16 naslonjen na auto. Završio je četvrti. Graham Hill, vozač Lotus Eleven br. 18 stoji lijevo. Mehaničar John Crosthwaite drži tkaninu

Cliff Allison je nastupao u Formuli 3, gdje ga je uočio Colin Chapman i doveo u Lotus. Nakon dobrih rezultata tijekom 1957. i 1958. zapazio ga je Il Commendatore i Allison se 1959. našao u tvorničkoj momčadi Ferrari. Nije se nametnuo kao vođa u sjajnoj vozačkoj ekipi, ali najbržim krugom na utrci 12 sati Sebringa, koju je završio drugi, (suvozač mu je bio Jean Behra), pokazao je talent.

Nekoliko spektakularnih nesreća i izlijetanja pokazali su i drugu stranu medalje, srećom bez posljedica. Ferrari ga je zadržao i za sljedeću sezonu, a na prvoj utrci Svjetskog prvenstva u Argentini osvaja drugo mjesto.

Činilo se da su velike stvari pred njim, no na sljedećoj je utrci prevelikom brzinom uletio u šikanu na VN Monte Carla. Doživio je iznimno teške ozljede i 16 dana preležao u komi, u obližnjoj bolnici. Kad se probudio, bio je sposoban razgovarati na francuskom, jeziku kojeg kao pravi domoljubni Englez do nesreće nije znao ni riječi!

Oporavak je trajao dugo, a sentimentalnosti tada nije bilo, Allisona nije čekalo mjesto u Maranellu. Umjesto toga 1961. vozio je privatni Lotus momčadi UDT-Laystal, no u Spa je doživio još jednu tešku nesreću, a lom oba koljena i zdjelice nagnao ga je da zaključi trkaću karijeru i vrati se školskom autobusu.

Cliff Allison, britanski vozač školskog autobusa i trkač tima Ferrari, umro 7. travnja 2005.

 

Autor

Preporučeni sadržaj