NA DANAŠNJI DAN

Colin Chapman, vlasnik Lotusa, uhapšen 18. srpnja 1965. nakon F1 utrke u Zandvoortu

Foto: Lotus
Foto: Lotus
-

Jedan od bizarnijih incidenata u trkaćoj povijesti zbio se 18. srpnja 1965., tijekom VN Nizozemske na stazi Zandvoort, šeste utrke Svjetskog prvenstva Formule 1

Neupućeni nizozemski policajac je neposredno prije starta utrke primijetio kako jedan brkati gospodin u boksovima nama oko ruke traku-propusnicu (zapravo ju je imao, ali na pogrešnom mjestu, oko remena), te ga je zgrabio i pokušao udaljiti.

Reakcija je bila neočekivano žestoka, pa je Colin Chapman, vlasnik tima Lotus, o kojem je bilo riječ, potegao je snažan lijevi kroše i udario policajca u vilicu.

Utrka je počela na za tu sezonu neuobičajen način: poveo je Richie Ginther u Hondi, pa ga je pretekao Graham Hill u B.R.M.-u, a tek nakon pet krugova Lotusov Jim Clark je preuzeo vodstvo i – kako je to bilo na gotovo svim utrkama sezone – mirno ga održao do kraja.

No nije bilo vremena za slavlje u britanskoj momčadi: neposredno nakon utrke u njihov je boks nahrupilo mnoštvo policajaca, te su priveli Chapmana i odveli ga u zatvor. Ondje je i prenoćio, a drugi dan na suđenju njegov odvjetnik ipak ga je uspio izvući bez ozbiljnijih optužbi.

Zanimljivo, na istoj stazi je dvije godine ranije sličan, no nenasilno riješen problem s propusnicom imao i Jim Clark, a taj incident, za razliku od ovog s Chapmanom, možemo popratiti i fotografijom.

Autor