65. ROĐENDAN

DAF 600, prvi automobil nizozemske marke, predstavljen 7. veljače 1958.

Foto: VEIKL

Novinari su prvi automobil nizozemske tvornice kamiona DAF vidjeli već potkraj siječnja 1958., no javnosti je model DAF 600 predstavljen tek desetak dana kasnije, na tada značajnom amsterdamskom salonu…

Time je Hubert van Doorne ostvario dječački san o proizvodnji vlastitog automobila, a i Nizozemska je napokon dobila svoju prvu i jedinu velikoserijsku marku u povijesti automobila, pored nekoliko maloserijskih proizvođača.

DAF je postao prilično popularan, no mala je tvornica bez dostatnih razvojnih sredstava teško mogla dugo samostalno opstati na tržištu, te ih je sredinom sedamdesetih kupio i vrlo brzo u potpunosti asimilirao Volvo.

Nisu to baš bili jako dobri automobili, ali ih je Variomatic sustav automatskog kontinuiranog mjenjača bez brzina činio tehnološki iznimno zanimljivima.

Često se pogrešno misli kako je to prvo korištenje takvog koncepta, no zapravo je britanska tvrtka Clyno još 1920-ih proizvodila automobile sa sličnim rješenjem.Kod nas su ih zbog jednostavnosti korištenja uglavnom vozili invalidi, no u matičnoj su zemlji imali mnogo širu ulogu.

Ondje su, zapravo, i najbolje funkcionirali: kombinacija anemičnih, slabih motora i bestupanjskog, lijenog mjenjača (CVT prve generacije) još je koliko-toliko bila podesna u ravnici, no uzbrdice su nerijetko bile nerješiv problem za nju, pa su u brdovitijim dijelovima Europe vlasnici DAF automobila nerijetko bili razočarani time.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo