NAJSLAVNIJA MARKA

Tvrtka Daimler-Motoren-Gesellschaft prije 122 godine službeno registrirala brend Mercedes

1000 Logos

Emil Jellinek, diler tvrtke Daimler na Azurnoj obali, koji se na utrkama natjecao automobilima Daimler, naručio je 36 novih modela (trećinu godišnje proizvodnje), uz uvjet da dobiju ime po njegovoj 10-godišnjoj kćerki Mercedes

Najstarija tvornica automobila na svijetu korijene vuče još iz 1880-ih, kad su Carl Benz i Gottlieb Daimler posve neovisno razvili prva vozila pogonjena motorima s unutarnjim izgaranjem. Sve do spajanja njihovih tvrtki 1926, tvornice koje su razvili Daimler i Benz bile su najveći tržišni konkurenti, a njihova su se nadmetanja nerijetko iz prodajnih salona prenosila i na trkaće piste.

Upravo je na trkaćoj pisti u Nici vatreno krštenje doživjelo i ime Mercedes, 25. ožujka 1901. Isprva se ime odnosilo samo na taj konkretni trkaći model, no uspjeh modela Mercedes bio je toliko velik, a publicitet toliko pozitivan. da je tvrtka Daimler odlučila sve svoje modele prozvati tako.

Ovalni logo MERCEDES registriran je 23. lipnja 1901, a na tržište uveden 1902., simbol trokrake zvijezde uveden je 1909, a kružni oblik s trokrakom zvijezdom i slovnom oznakom 1916. Prvi logo Mercedes-Benz nastao je 1926., nakon spajanja tvrtki Daimler-Motoren-Gesellschaft i Benz & Cie. u tvrtku Daimler-Benz AG. Foto: Pinterest

Manje od tri mjeseca nakon utrke u Nici Daimler je 23. lipnja 1901. i službeno registrirao ime Mercedes i počeo ga koristiti. Zašto Mercedes? Krsni kum marke bio je Emil Jellinek, diler tvrtke Daimler na Azurnoj obali i pasionirani automobilist. Na svim je utrkama, kao lojalan trgovac, nastupao upravo u automobilima Daimler.

Njegova potraga za laganim i brzim strojem, kojim bi bilo lako upravljati, otpočela je 1900., kad je zatražio pomoć Wilhelma Maybacha, koji je tada radio za Daimler. Jellinek je odmah i naručio 36 automobila (otprilike trećinu tadašnje godišnje proizvodnje Daimlera), uz uvjet da novo vozilo dobije ime po njegovoj tada 10-godišnjoj kćeri Mercedes. Prvi automobil Mercedes proizveden je 23. studenog 1900.

Uostalom, Jellinek je ponekad i na utrkama nastupao koristeći njeno ime kao pseudonim. Prvi je Mercedes 35 HP bio toliko uspješan da pokrenuo čitavu ovu priču. Danas je to ime glavni dio najslavnijeg i najpoznatijeg automobilskog brenda na svijetu – Mercedes-Benz. Uostalom, svi smo barem pokoji puta u životu čuli da su svi ostali automobili samo automobili, dok je Mercedes – Mercedes.

To ne datira od jučer, i izreku nisu izmislili naši gastarbajteri, na vrlo se sličan način još 1905. reklamirala tvrtka American Mercedes, koja je proizvodila egzaktne kopije ‘najpoznatijeg automobila na svijetu’ – samo četiri godine nakon pojave imena Mercedes!

Spajanjem tvrtki Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG)Benz & Cie 1926. je nastao Daimler-Benz AG, 1998. spajanjem s tvrtkom Chrysler postao DaimlerChrysler AG, 2007., nakon prodaje Chryslera postao je Daimler AG, od 1. veljače 2022. slavna tvrtka iz Stuttgarta službeno nosi naziv po svojoj marki Mercedes-Benz, najjačem automobilskom brendu u povijesti – Mercedes-Benz Group AG.

Autor

Preporučeni sadržaj