DAIMLER-MOTOREN-GESELLSCHAFT

Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG), najslavniji proizvođač automobila, osnovan 28. studenoga 1890.

-

Tvrtka koja je 1926., spajanjem s Benz & Cie postala Daimler-Benz, od 1998. do 2007., s preuzetom tvrtkom Chrysler, bila DaimlerChrysler, danas je Daimler…

Foto: Daimler

Tijekom 1880-ih Gottlieb Daimler i Wilhelm Maybach ugradili su benzinski motor na bicikl, kreirajući tako prvi motocikl, potom u prvi automobil s četverotaktnim motorom i četiri kotača, te u čamac.

Ugradili su ga i u tramvaj, kao i u balon, postavši pioniri motornog transporta na vodi, zemlji i u zraku. Nisu imali dovoljno vlastitih sredstava, te su za pokretanje ozbiljnije proizvodnje angažirali vanjske investitore.

Gottlieb Daimler i Wilhelm Maybach su 28. studenoga 1890. u Cannstattu (današnji Bad Cannstatt), u predgrađu Stuttgarta, osnovali su Daimler-Motoren-Gesellschaft

Primarna im je djelatnost bila podaja motora, ponajviše za  brodove, a 1892. počinju i s prodajom automobila. Svađe s ulagačima i krhko zdravlje nakratko su naveli da Daimler i Maybach napuste vlastite tvrtke, no vraćaju se 1894., pokreću proizvodnju automobila i upravljaju njome, sve do Daimlerove smrti 1900., povezane s višegodišnjim srčanim problemima.

Sljedeći je važan korak bio 8. lipnja 1926., kad je, spajanjem tvrtki Daimler Motoren Gesellschaft i Benz & Cie, nastao Daimler-Benz AG. Najuspješniji i najslavniji proizvođač automobila 12. studenog 1998., preuzimanjem tvrtke Chrysler, postaje zlosretni DaimlerChrysler AG, da bi 2007., nakon što se riješio udjela Chrysler, postao Daimler AG.

Ta se tvrtka, s najviše inovacija iz autoindustrije, proslavila kultnim automobilskim brendom Mercedes, koji je 1926. postao Mercedes-Benz.

Autor