NA DANAŠNJI DAN

Dan Gurney, inicijator pobjedničkog običaja, zalijevanje šampanjcem, rođen 13. travnja 1931.

Porsche

Daniel Sexton ‘Dan’ Gurney, rođen 13. travnja 1931. u Port Jefferson (država New York), kultni američki vozač…

… pobjednik je utrka Formule 1, IndyCar, NASCAR24 sata Le Mansa, serija Trans-Am i Can-Am . Dan Gurney je u Formuli 1 vozio je za timove BRM, Ferrari, Porsche, Lotus, McLaren. Od 1959. do 1968. i 1970., u 87 utrka osvojio je četiri pobjede, tri prva startna mjesta, šest najbržih krugova, 19 puta se penjao na podij i osvojio je 133 boda.

No pamtimo ga po dva zanimljiva i važna događaja u povijesti Formule 1:  uvođenju običaja proslave pobjede polijevanjem šampanjca, 11. lipnja 1967. nakon pobjede na 24 sate Le Mansa i jer je 4. kolovoza 1968. na VN Njemačke prvi koristio integralnu zaštitnu kacigu. Nakon spektakularne trostruke pobjede na utrci 24 sata Le  Mansa 1966. bilo je jasno kako je Ford ponajveći favorit za osvajanje utrke sljedeće godine.

No, od svih bolida Ford GT 40 koji su nastupili na 24 sata Le  Mansa 1967. godine najmanje izgleda za uspjeh davalo se onom kojeg su vozili Dan Gurney i A. J. Foyt. Ne zbog Gurneya, njegove su kvalitete svima bile dobro poznate…

Foyta i danas u Europi često posprdno gledamo kao ‘teksaškog seljaka’, majstora za ovale koji izvan njih ne vrijedi mnogo, a ne ispravno, kao jednog od najvećih automobilista u čitavoj povijesti tog sporta. Ostali su Fordovi otpadali jedan za drugim, i na kraju je samo MKIV autsajderskih američkih trkača branio čast Dearborna. I obranio.

Ferrari je pobijeđen, drugu godinu zaredom i više nikada nije osvojio Le Mans! Privatni će bolidi Ford još dvije godine dominirati na stazi La Sarthe, utrci 24 sate Le Mansa. no ova će utrka 11. lipnja 1967. zbog onog što se dogodilo nakon nje ući u povijest automobilizma, ali i sporta uopće. Po završetku utrke, presretni su pobjednici stupili na poseban podij, gdje su, osim uobičajenih lovorovih vijenaca i pehara dobili i – ipak je to bilo u Francuskoj – Magnum Moët et Chandona.

Presretni je Gurney spontano, bez razmišljanja, uzeo bocu, protresao je i pustio kapljice plemenitog napitka da prskaju po svima okupljenima, otpočinjući tako tradiciju kojoj danas svjedočimo nakon gotovo svake pobjede u auto-moto sportovima, a proširila se i drugamo. Dan Gurney je 4. kolovoza 1968., na VN Njemačke, postao prvi vozač ikada koji je na utrci nastupio s integralnom, odnosno “full-face” kacigom.

Dan Gurney, slavni američki vozač, umro je 14. siječnja 2018.

Autor

Preporučeni sadržaj