NA DANAŠNJI DAN

Dan Gurney, inicijator pobjedničkog običaja, zalijevanje šampanjcem, rođen 13. travnja 1931.

Daniel Sexton ‘Dan’ Gurney, rođen prije 90 godina u Port Jefferson (država New York), američki vozač, pobjednik je utrka Formule 1, IndyCar, NASCAR, Trans-Am serije, Can-Am serije i  24 sata Le Mansa

Foto: Joost Evers / Anefo

U Formuli 1 vozio je za timove BRM, Ferrari, Porsche, Lotus, McLaren. Od 1959. do 1968. i 1970., u 87 utrka osvojio je četiri pobjede, tri prva startna mjesta, šest najbržih krugova, 19 puta se penjao na podij i osvojio je 133 boda.

No pamtimo ga po uvođenju običaja proslave pobjede polijevanjem šampanjca… Nakon spektakularne trostruke pobjede godinu ranije bilo je jasno kako je Ford ponajveći favorit za osvajanje utrke 24 sata Le Mansa 1967. No, od svih Fordova koji su nastupili u Le Mansu te godine najmanje se izgleda za uspjeh davalo onom kojeg su vozili Dan Gurney i A. J. Foyt. Ne zbog Gurneya, njegove kvalitete su svima bile dobro poznate.

Foyta i danas u Europi često posprdno gledamo kao ‘teksaškog seljaka’, majstora za ovale koji izvan njih ne vrijedi mnogo, a ne ispravno, kao jednog od najvećih automobilista u čitavoj povijesti tog sporta. Ostali su Fordovi otpadali jedan za drugim, i na kraju je samo MKIV autsajderskih američkih trkača branio čast Dearborna. I obranio.

Ferrari je pobijeđen, drugu godinu zaredom (i više nikada nije osvojio Le Mans)! Privatni će Fordovi još dvije godine dominirati na La Sartheu, no ova će utrka 1967. zbog onog što se dogodilo nakon nje ući u povijest automobilizma, ali i sporta uopće. Po završetku utrke, presretni su pobjednici stupili na poseban podij, gdje su, osim uobičajenih lovorovih vijenaca i pehara dobili i – ipak je to bilo u Francuskoj – Magnum Moët et Chandona.

Presretni je Gurney spontano, bez razmišljanja, uzeo bocu, protresao je i pustio kapljice plemenitog napitka da prskaju po svima okupljenima, otpočinjući tako tradiciju kojoj danas svjedočimo nakon gotovo svake pobjede u auto-moto sportovima, a proširila se i drugamo. Dan Gurney, inicijator pobjedničkog običaja, zalijevanje šampanjcem, umro je 14. siječnja 2018.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin