12. prosinca 2010. preminuo Tom Walkinshaw, škotski automobilistički magnat i pilot

Tom Walkinshaw (1946 – 2010.), škotski automobilistički magnat i pilot, rođen u Škotskoj na današnji dan prije 73. godine, potkraj 1960-ih počeo je voziti utrke. Najveće će uspjehe postići tek kada kormilo preuzme u vlastite ruke i 1975. osnuje TWR, Tom Walkinshaw Racing.

Ova će momčad pripremajući trkaće Rovere i Jaguare dominirati Britanskim prvenstvom turističkih automobila, uz zapažene rezultate na međunarodnoj sceni. I sam će Walkinshaw 1984. postati europski prvak za upravljačem Jaguara XJS, a tri godine kasnije povući će se iz svijeta aktivnog utrkivanja.

U to je vrijeme TWR bio najaktivniji, posebice u Europi, ali i u australskim utrkama. Jaguar mu je povjerio vodstvo Le Mans programa, što je rezultiralo čak dvama pobjedama na najvećoj svjetskoj utrci izdržljivosti.

Iz tih godina pamtimo i cestovni superautomobil razvijen u TWR-u, Jaguar XJR-15, no Walkinshaw je izašao i na mnogo veću, osvjetljeniju pozornicu Formule 1. Godine 1991. postao je tehnički direktor momčadi Benettona, vodeći je do šampionskih sezona 1994. i 1995. s Michaelom Schumacherom, čiji je talent osobno prepoznao i preoteo ga Eddieju Jordanu.

Iz TWR-a je u svijet Formule 1 doveo i talentiranog inženjera po imenu Ross Brawn. Neko je vrijeme bio vlasnik 50% Ligiera, a potom pokušao samostalno doći do vrha, kupivši Arrows. To ga je dovelo do bankrota i propasti TWR-a. Zadnjih godina pokušavao se vratiti u svijet utrka s novim momčadima, no obolio je od raka, te nakon dugog i neuspjelog tretmana umro 2010.


Komentari

loading...