16. prosinca 1949. u švedskom Trollhättanu proizveden prvi Saab 92

Skandinavija je tijekom drugog svjetskog rata ostala pošteđena značajnih vojnih operacija, što je pogodovalo tome da će po završetku rata biti bolje od drugih pripremljeni za povratak u normalu, uključujući tu i automobilsku industriju. Prototipovi budućih švedskih nacionalnih vozila razvijani su u miru, bombe nisu padale po tvornicama, a rezultat svega dva su modela koji će bitno odrediti nastavak razvoja švedskih tvornica.

Volvo PV444 biti će prvi pravi, masovni automobil ove tvornice, kojim će početi i izvoz, ponajprije na američko tržište, gdje će biti izuzetno dobro prihvaćen. Tvrtka Saab će, s druge strane, u potrazi za novim lukrativnim područjem nakon smanjenja potreba za zrakoplovima, razviti mali ‘narodni’ dvotaktni automobil Saab 92 i otpočeti podjednako fascinantnu povijest ove tvrtke.

Pedesete i šezdesete godine su uspona, povećanog izvoza, pogotovo u Ameriku, odličnih rezultata na relijima, ali i neobičnih, neprihvaćenih švedskih pokušaja izleta u sportske vode rijetkim modelima kabrioleta. Godine su to kada izdržljivost i robusnost automobila obje tvrtke postaju međunarodno prepoznate, kao i njihovi napredni sigurnosni sustavi.

Polako ali sigurno i Volvo i Saab nameću se kao automobili odabira vrlo specifične klijentele: intelektualaca, liječnika, odvjetnika, sveučilišnih profesora. Prvi je Saab nastao kao plod rada skupine avionskih inženjera matične tvornice, od kojih većina čak nije niti posjedovala vozačku dozvolu.

Pa ipak, napravili su automobil koji se danas nalazi u svakom udžbeniku povijesti automobilizma, po prvi puta primjenjujući principe aero industrije na velikoserijskom vozilu, modelu 92, razmjerno malom dvotaktnom automobilu aerodinamički osviještenog oblika, poput avionske kabine odrezanih krila.

Prvih su nekoliko godina svi proizvedeni bili zeleni, jer je u tvornici još od rata ostao višak te boje, a u raznim inkarnacijama proizvodit će se sve do 1980., kada zadnji iz te serije, model 96, izlazi iz proizvodnje.


Komentari

loading...