SHELBY COBRA GT350 ZA HERTZ

21. prosinca 1965. naručena najpoznatija rent-a-car flota u povijesti automobila

1003 primjerka ultrasportskog Shelby Cobra GT350, nabrijane verzija kultnog američkog sportaša Ford Mustang, isporučeno je taxi-magnatu Hertz

Foto: Sicnag

Carroll Shelby proslavio se Cobrom, no u Americi barem jednak ugled uživaju i njegove konverzije mega-hita Ford Mustang, a ponajviše prva od njih, model GT350. Predstavljen 1965., lakši i jači od običnog Mustanga, ovaj je automobil cestovna i trkaća legenda, a značajan dio priče su i specijalni modeli iz 1966. rađeni za rent-a-car kuću Hertz.

Shelbyjev je Peyton Cramer u rujnu 1965. sklopio dogovor da Hertz sljedeće godine ponudi GT350 svojim korisnicima, a prva je narudžba zaprimljena na današnji datum 1965. Rani će modeli, prvih 85, biti s ručnim mjenjačem, a svi kasniji s automatikom.

Hertzu su isporučena ukupno 1003 automobila, uglavnom u klasičnoj kombinaciji crne boje i zlatnih trkaćih pruga. Za samo 17 dolara po danu i 17 centa po milji su članovi Hertzovog kluba sportskih automobila mogli voziti trkaću zvijer s 306 KS.

Kruže legende kako su ljudi nastupali na utrkama s tim automobilima ili čak vadili motore iz njih, ugrađivali ih u druge trkaće automobile i nakon nastupa ih vraćali Hertzu. Bez ikakve sumnje riječ je o najpoznatijim rent-a-car automobilima u povijesti,.

Kasnije su svi preko Fordove mreže prodani običnim kupcima, nerijetko nakon što su iz njih počupani Shelbyjevi dijelovi. Danas je model, poznat kao GT350H, na visokoj cijeni među ljubiteljima oldtajmera.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin