NA DANAŠNJI DAN

30. ožujka 1980. u nesreći u Long Beachu legendarni Clay Regazzoni ostao paraliziran

Clay Regazzoni je stradao u stravičnoj nesreći koja je potresla svijet Formule 1 i zasjenila brazilsku smjenu generacija: Piquet je prvi put pobijedio, Fittipaldi se posljednji put popeo na podij…

Foto: Onbekend / Anefo

U 51. krugu VN američkog zapada, na stazi Long Beach, pukla je papučica kočnice na bolidu Ensign kojim je upravljao legendarni švicarski vozač Clay Regazzoni te se punom brzinom zabio u ranije odustali Brabham kojim je upravljao Ricardo Zunino i betonski zid.

Clay Regazzoni (1939. – 2006.) je preživio nesreću, no do kraja života ostao vezan za invalidska kolica. Utrkom je u potpunosti dominirao mlađi brazilski as Nelson Piquet (r. 1952.), koji je u tek drugoj punoj sezoni u Formuli 1 i timu Brabham dobio na raspolaganje bolid sposoban za visoke dosege.

Bio je to savršen vikend, prvi na kvalifikacijama, vodio je od starta do cilja i pritom odvezao najbrži krug. Emerson Fittipaldi (r. 1946.) vozio je posljednju F1 sezonu, za bratovu momčad, te se jedva kvalificirao na posljednje, 24. mjesto, ali je kombinacijom dobre vožnje i brojnih odustajanja uspio završiti treći, a drugi je bio Riccardo Patrese.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo