NA DANAŠNJI DAN

25. siječnja 1956. rođen Johnny Cecotto, sjajni venecuelanski vozač moto i auto utrka

Alberto “Johnny” Cecotto, rođen na današnji dan prije 64 godine u Caracasu (Venecuela) Još kao tinejdžer osvojio je dvije motociklističke titule prvaka Venecuele, a 1975. počinje međunarodnu karijeru.

Došao je na utrku Daytona 200 nemodificiranom Yamahom i bio najbrži na treningu. Zbog nekog su ga navodnog kršenja pravila poslali u zadnji red, a on je u utrci pretekao skoro sve i završio je treći. Impresionirani time, iz Yamahe su ga pozvali da se okuša u svjetskom prvenstvu.

Uzvratio je osvajanjem titule u kategoriji do 350 cm³ već u debitantskoj sezoni, nadmašivši velikog Agostinija! U sezoni 1978. osvojio je titulu i u klasi Formula 750, no već dvije godine potom napušta motociklizam, frustriran čestim padovima i teškim ozljedama.

Usprkos njima, u samo 48 nastupa ostvario je 14 pobjeda i 22 najbolja startna mjesta te je zapamćen kao jedan od ponajboljih motociklista svog vremena. Automobilske utrke počinje voziti 1980., a u manjim je kategorijama toliko uspješan da već 1983. dobiva priliku u Formuli 1.

Već u drugom nastupu u momčadi Theodore osvaja bod, no sljedeće godine, kada je u momčadi Tolemana bio kolega debitantu Ayrtonu Senni, na treningu u Brands Hatchu lomi obje noge. Nakon oporavka se posvećuje utrkama turističkih automobila.

Ondje je osvojio jedno talijansko i dva njemačka prvenstva, uz niz pobjeda na značajnim utrkama, što je nagnalo BMW da po njemu nazove jednu posebnu ediciju modela M3 prve serije.

Danas se bavi sinovom trkaćom karijerom i komentira Formulu 1 za venecuelansku televiziju. Pogledajte epski dvoboj Cecotta s njemačkom trkaćom legendom, Klausom Ludwigom, iz 1992.

Autor

Preporučeni sadržaj