31. prosinca 1904. rođen William Heynes, tvorac motora Jaguar XK

William Heynes (1904. – 1989.), rođen na današnji dan prije 115 godina u engleskom Royal Leamington Spa, po završetku se školovanja zaposlio u automobilskoj tvrtki Humber…

Već 1930. postaje voditelj tehnološkog odjela. Kad je 1935. Humber potpao pod grupaciju Rootes, Heynes je prešao u tvrtku SS, gdje će ostati sve do umirovljenja 1969., dugo nakon službenog preimenovanja u Jaguar. Smatra se kako je upravo Heynes bio taj koji je nagovorio Williama Lyonsa da se Jaguar upusti u izradu vlastitog motora, a rezultat je nevjerojatno uspješni, snažni redni šestcilindraš iz 1949. godine. Od 2.4 do 4.2 litre obujma, od 112 do 265 KS (u cestovnim inačicama), više od četrdeset godina nalazio se u produkciji.

Heynes je vodio razvojni tim u kojem su bili i genijalci Walter Hassan, Claude Bailey i Harry Weslake, dok je William Lyons, dakako, zahtijevao da novi motor mora i vizualno biti atraktivan. Svakako, XK je jedan od vizualno najprepoznatljivijih motora, s dvostrukim pokrovima bregastih vratila, dok je sa zvučne strane neusporedivo impresivan.

Pogonio je sve legendarne Jaguare do 1992., uključujući XK seriju, E-type, XJ seriju, Mk II… Pet pobjeda na Le Mansu ostvareno je trkaćom inačicom ovog motora u modelima C-type i D-type. U svakoj priči o najpoznatijim motorima u povijesti automobila ovaj mora biti spomenut kao jedan od najuspješnijih i najlegendarnijih ikada.


Komentari

loading...