MALCOLM CAMPBELL

31. prosinca 1948. preminuo Sir Malcolm Campbell, britanski kralj brzina

Malcolm Campbell (1885. – 1948.), rođen je u obitelji trgovaca dijamantima, no više od pravih dragulja zanimali su ga oni tehnološki, tako da je već u mladosti sve slobodno vrijeme počeo trošiti na utrke automobila i motocikala…

Imao je uspjeha i u utrkama za velike nagrade i u lokalnim engleskim utrkama na čuvenoj stazi Brooklands, no proslavio se serijom brzinskih rekorda, prvo na automobilima marke Sunbeam, a kasnije i na bolidima vlastite konstrukcije (uz Railtonovu pomoć) s Napierovim i Rolls-Royceovim avionskim motorima.

Obarao je i brzinske rekorde na vodenoj površini, a svi su njegovi bolidi, i automobili i gliseri, nosili naziv Blue Bird, u počast poznatoj drami ‘Plava ptica’ belgijskog nobelovca Mauricea Maeterlincka. Za svoje je uspjehe nagrađen i prestižnom titulom Sir 1931. godine.

Prvi je svjetski brzinski rekord Campbell oborio 1924., kada je postigao brzinu od 235,22 km/h, a posljednji od ukupno njih 11 postavio je 3. rujna 1935., kad je postignuta brzina iznosila čak 484,6 km/h. Bilo je to 301,1 mph  – najbolji je to pokazatelj kakav je fantastičan napredak tehnologija ostvarila u tih desetak godina, a upravo je Campbell bio stjegonoša tog napretka.

Svoj će posljednji brzinski rekord postaviti na vodi 1939., a postigao je brzinu od 228,108 km/h. U to doba već je polako prestajao biti idolom nacije, jer je ideološki bio blizak ekstremnoj desnici i britanskim fašistima.

Umro je nakon niza srčanih udara 31. prosinca 1948., kao jedan od vrlo rijetkih ranih lovaca na brzinske rekorde koji je dočekao prirodnu smrt, u krevetu. Za zasluhe dobio je plemićku titulu Sir. Njegov sin Donald Campbell nastavio je njegov rad i također posvetio život obaranju brzinskih rekorda na zemlji i vodi, a preuzeo je i naziv Blue Bird.

Autor

Preporučeni sadržaj