31. siječnja 1930. rođen švedski vozač Joakim Bonnier

Joakim Bonnier iz ugledne švedske obitelji izdavača i knjižara židovskih korijena, u svijetu automobilizma bio je poznat jednostavno kao Jo.

Od sredine 1950-ih do smrti 1972. bio je jedan od najviđenijih svjetskih vozača utrka u različitim kategorijama. Otac mu je bio profesor genetike na štokholmskom sveučilištu, on sam je pohađao Oxford i govorio šest jezika, no kada je jednom zaražen virusom utrka nije se zanimao za izdavačku, liječničku ni akademsku karijeru.

Nakon nešto lokalnog iskustva u utrkama i relijima 1956. neočekivano dolazi direktno u Formulu 1. Vozi Maseratije s osrednjim uspjehom, no uspijeva zaintrigirati momčad BRM i postati njihov tvornički vozač. U Zandvoortu 1959. ‘skida uroke’ s britanske momčadi, kojoj nakon deset godina neuspjeha donosi prvu, i svoju jedinu pobjedu u karijeri.

S Danom Gurneyem je tvornički vozač Porschea tijekom njihove dvogodišnje avanture u Formuli 1, no za razliku od Amerikanca ne uspijeva im donijeti pobjedu.

Nakon povlačenja Porschea neko vrijeme vozi za Roba Walkera, a kasnije je sam vlasnik momčadi za koju nastupa. Od sredine šezdesetih Formulom 1 se bavi tek povremeno, a više vozi utrke prototipova.

Još je 1960. i 1963. s Porscheom osvojio Targa Florio, dok je s Ferrarijem osvojio većinu značajnih utrka izdržljivosti, osim Le Mansa, gdje mu je najbolji plasman bilo drugo mjesto. 1000 km Nürburgringa 1966. osvojio je za Chaparral. Bio je vrlo aktivan u udruzi vozača i jedan od najznačajnijih promotora rada na povećanju sigurnosti utrka.

Nažalost, smrtno je stradao na utrci 24 sata Le Mansa 1972. kad je njegova Lola-Cosworth T280 nakon sudara s jednim Ferrarijem preko ograde katapultirana u gustu šumu.


Komentari

loading...