CHRYSLER

5. siječnja 1924. predstavljen prvi automobil marke Chrysler

Walter Percy Chrysler (1875. – 1940.) je u trenutku kad je prezentirao automobil nazvan po sebi već imao značajan renome u američkoj autoindustriji…

Foto: John Gamez

U sklopu mega-koncerna General Motors vodio je tvrtku Buick, kasnije je konsolidirao neprofitabilni Willys-Overland, a potom je dobio istu zadaću i u korporaciji Maxwell-Chalmers, u kojoj je napokon ostvario ambiciju postajanja većinskim vlasnikom.

Odmah je ugasio Chalmers, dok će Maxwell doživjeti istu sudbinu 1925., kada će njegovi modeli biti preimenovani u Chrysler.

Već je ranije, prije točno devedeset godina, predstavljen prvi automobil koji je ponio naziv Chrysler, luksuzni model 70, koji je kupcima ponudio tada vrlo rijetke pogodnosti poput filtra zraka na rasplinjaču, filtra ulja ili motora s visokim kompresijskim omjerom.

Uskoro će Chrysler razviti i standardizirati i kočnice na sva četiri kotača, kao i sigurnosne gume, koje neće spadati s kotača nakon bušenja. U kratkom roku postat će jedna od vodeći američkih luksuznih marki.

A kada je 1925.i tvrtka preimenovana u Chrysler, put jedne od najuspješnijih i najvoljenijih američkih marki postao je staza uspjeha. Chrysler postaje jedan od stupova detroitske Velike trojke.

Tvttka Chrysler se 12. listopada, s tvrtkom Fiat, fuzirala u koncern FCA, a od 16. siječnja 2021., nakon što su se udružili PSA i FCA, dio je konerna Stellantis.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin