DUNLOP

5. veljače 1840. rođen škotski veterinar John Boyd Dunlop, izumitelj pneumatskih guma

Izumi motora s unutrašnjim izgaranjem, prijenosnih mehanizama i automobila bili bi od male koristi da nije bilo izuma automobilskog pneumatika kojeg je 1887. izradio John Boyd Dunlop, rođen 5. veljače 1840. u škotskom selu Dreghorn

John Boyd Dunlop je automobilski pneumatik patentirao 1888. To je omogućilo odgovarajuće prigušenje dinamičkih udara automobila na podlogu i upravljanje automobila. No, za poslovanje mu je pomoglo osobno poznanstvo s kraljicom Victorijom te njegova tvrtka Dunlop Rubber Company postaje najpoznatija u svijetu za proizvodnju gumenih proizvoda, koji su unaprijedili ne samo automobilske kotače, nego i niz bitnih dijelova iz automobilskog podvozja.

Veterinar po struci, Dunlop je eksperimentalno postavio gumenu oblogu na tricikl svog sina, želeći mu pomoći da pri vožnji manje osjeća udarce koji dolaze od podloge. Patent se uskoro pokazao korisnim i biciklisti su počeli osvajati utrke Dunlopovim gumama, no on se sam nije obogatio, jer je vrlo brzo prodao svoj udio u tvrtki.

Patent mu je također poništen kada je dokazano da ga je četrdeset godina ranije zaštitio Robert William Thomson. No za Thomsonov izum nije znao nitko, a zahvaljujući Dunlopu pneumatici su se proširili po svijetu. John Boyd Dunlop je umro 23. studenog 1921. u Dublinu, a i danas ga se, neovisno o poništenju patenta, opravdano slavi kao jednog od velikih inovatora u povijesti automobila i motorizacije općenito.

Autor

Preporučeni sadržaj