IN MEMORIAM

Alfredo ‘Dino’ Ferrari, sin Enza Ferrarija, konstruktor, preminuo 30. lipnja 1963.

Enzo Ferrari je njemu u čast nazvao trkaći V6 motor, kao i seriju 6-cilindarskih modela. Dino je čak bilo i ime posebne marke, registrirane odvojeno od tvrtke Ferrari, premda se danas njihove modele uobičajeno naziva Ferrari

Samo na osnovi dokumentirano postignutog u 24 godine života teško da bismo imali razloga prisjećati se ovog talijanskog mladića nesretne sudbine, rođenog 19. siječnja 1932. u Modeni. No ipak je njegovo ime dobro poznato mnogim ljubiteljima automobila. Kad je Alfredino (pod skraćenom verzijom ove umanjenice ostat će poznat) rođen 1932. njegov otac Enzo Ferrari održao je supruzi Lauri ranije zadanu riječ i prestao voziti utrke, posve se posvetivši vođenju trkaće momčadi.

Enzo Ferrari  je obožavao sina i planirao ga je izučiti za više nego dostojnog nasljednika, pa je mladić pohađao ponajbolje europske tehničke škole. Legende kažu da je pokazivao izniman talent i razumijevanje, no zbog narušenog zdravlja nije uspio završiti školovanje. To nije spriječilo oca da sina naziva inženjerom i povjeri mu odgovorne projekte unutar tvrtke Ferrari. Mentor mu je bio veliki Vittorio Jano, no kako se mladićeva bolest, težak oblik mišićne distrofije, pogoršavala, tako je sve više vremena boravio u krevetu, da bi umro 30. lipnja 1956.

Enzo Ferrari sinu je pripisivao razvoj vrlo uspješnog trkaćeg modela Ferrari 750 Monza, kao i motora 1.5 V6, no vrlo je diskutabilno koliko je uistinu bilo njegovog udjela u njihovom razvoju. Ferrari je njemu u čast imenom Dino nazvao trkaći v6 motor, kao i seriju 6-cilindričnih trkaćih i cestovnih automobila. Dino je čak bilo i ime posebne marke, registrirane odvojeno od brenda Ferrari, premda se danas njihove modele uobičajeno naziva Ferrari.

I sportski modeli Fiat koji su koristili motor Ferrari V6 nosili su ime Dino, a po njemu je nazvana i trkaća staza u Imoli, kojoj je nakon Enzove smrti dodano i njegovo ime. Do kraja života Enzo je svakog jutra posjećivao sinov grob, a tek nakon Laurine smrti obznanio da ima i drugog, izvanbračnog sina. Piero Ferrari danas je jedan od čelnih ljudi tvrtke.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo